Edu-mängu edu toob kaasa nirvaanaliku eduseisundi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Aas (38) on «Edu» autor-lavastaja ja ka üks osatäitjaid. Esietendus on neljapäeval.
Mart Aas (38) on «Edu» autor-lavastaja ja ka üks osatäitjaid. Esietendus on neljapäeval. Foto: Lauri Kulpsoo

Üks seltskond koguneb juba neli aastat neli korda nädalas treeningutele, et jõuda selgusele, läbi elada, kogeda eri nurkade alt müstilist teemat «Edu». Nende guru, läti-eesti päritolu Ozols, on jõudnud e-seisundisse.


Selle viieliikmelise rühma pürgimusi nirvaanalähedasse eduseisundisse, mis võimaldab suvalises kohas suvalisel hetkel edukas olla, saab vaadata Mart Aasa lavastuses «Edu». Näidendi autor ja lavastaja on vaatajate ees ühena viiest. «Iga tegelane annab edu-teemasse erineva rakursi,» ütles ta.

Edu-treeningutel kasutab too seltskond mitmesuguseid harjutusi, oma isiklikke läbielamisi ja ühiselt koolkonnas kogetut. Oma kogemusi jagavad nad iga-aastasel püsiväärtuste messil.
Viies näidend

«Tegemist pole koolituse ega selge komöödiaga,» teatab Tartu Uus Teater. «See on psühhedeelne draama edu-gurust ja tema koolkonnast. See on punklavastus neile, kes ei tea, milline õige teater kindlasti olema peab.»

Kas «Edu» õpetab vaatajaid olema edukas või hoiatab eduseisundi saavutamisega kaasnevate halbade asjade eest? «Ma arvan, et see jääb vaataja otsustada,» ütles lavastaja.

Tallinlase Mart Aasa kirjutatud tekstidest on teatrilavale jõudnud varem neli: «Kõik on noored» ja «Elu sees» (Theat-rum), «Räägime asjast» (Võru linnateater) ja «IDentiteet» (Tartu Uus Teater). Ta täpsustas, et «Elu sees» põhineb tema vanaisa, Saaremaa talumehe Aleksander Alleni päevikul.

Lavastajana on Aas toonud vaatajate ette koostöös Ott Aardamiga «Elu sees» ning iseseisvalt «IDentiteedi».

Viimane neist on leidnud kriitikutelt eriti hea vastuvõtu. Trupp sõidab seda kevadel näitama Poolasse, kutsujaks on Wrocławi väiketeater Ad Spectatores. Nii et «IDentiteet» on edukas lavastus.

Edu ka teatrist väljaspool

Mart Aas on olnud edukas ka reklaamide loomisel. Nii näiteks on ta võitnud kulda ja hõbedat kodumaistel ja rajatagustel konkurssidel. «Ei ole kaua reklaamitööd enam teinud,» ütles ta. «See jääb kooliaega ja pisut ka peale kooli.»

Teatritegevuse kõrval on praegu üks tema töid seotud pimedate audioraamatutega. Et nad saaksid osa ka filmidest ja lavastustest, teeb Mart Aas kirjeldustõlget.

Autorilavastus
• Tartu Uus Teater esietendab Genialistide Klubis (Tartu, Lai 37 taga) 17. veebruaril kell 19 lavastuse «Edu».
• Autor-lavastaja Mart Aas, muusik Tõnis Leemets, kunstnikud Ivar Põllu ja Kristel Leesmend, valguskunstnik Rene Liivamägi, suzuki-treener Kadi Tudre.
• Mängivad Leino Rei, Kristel Leesmend, Nero Urke, Mart Aas ja Tõnis Leemets.
• Mart Aas sündis 1972 Tallinnas ja lõpetas Eesti Humanitaarinstituudi aastal 1997 näitlejameisterlikkuse erialal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles