Mobiil teeb maratoni veebis jälgitavaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellal kui sõber pingutab suusarajal, saavad raja ääres ootavad pöidlahoidjad jälgida telefonist või veebist, kuidas tal läheb. Fotol on lahenduse üks loojatest Asko Seeba suusaraja ääres. Tartu maratonil paneb ta ka ise suusad alla ja telefoni taskusse.
Sellal kui sõber pingutab suusarajal, saavad raja ääres ootavad pöidlahoidjad jälgida telefonist või veebist, kuidas tal läheb. Fotol on lahenduse üks loojatest Asko Seeba suusaraja ääres. Tartu maratonil paneb ta ka ise suusad alla ja telefoni taskusse. Foto: Margus Ansu

Tartu firma Mooncascade pakub hobisportlastele võimalust muuta oma sõit Tartu maratonil nutitelefoni kaudu internetis jälgitavaks nii, et pöidlahoidjatel on kogu aeg ülevaade, kui kaugel on nende tuttav rajal.  


«Meie lahendus teeb rahvaspordiüritused sotsiaalmeedia kaudu laialdaselt jälgitavaks,» selgitas Mooncascade’i kaasasutaja Asko Seeba. «Enam ei pea jälgima üksnes paremiku või prominentide sõitu, igaüks saab nüüd ka omadele kodust või raja äärest kaasa elada,» rääkis ta.

Lahendus kasutab ära nutitelefoni GPS-seadet ning edastab teavet reaalajas veebiküljele pinmarks.me. Sealt saavad huvilised valida, keda nad tahavad jälgida, ning kaardil avaneb jälgitava asukoht. Stardipauk antud, hakkab ka punane täpp ühes sõbra liikumisega raja kaardil edasi nihkuma.  

Pigem hobisportlastele

Lahenduse kasutajatena näeb Seeba eelkõige hobisportlasi. «Esimeses otsas rebivad nad iga grammi pärast ega võta telefoni kaasa, aga seal 5-6 tunni piirimailt edasi on paljudel nagunii telefon kaasas,» rääkis ta.

Rakenduse saavad huvilised tasuta alla laadida Apple’i toodete poest App Store ja veebiküljelt pinmarks.me.

Mooncascade’i teise asutaja Ahti Liini selgitusel on Tartu maraton pinmarks.me lahendusele esimene proovikivi. Edaspidi näeb ta aga rakendusele laiemaidki kasutusvõimalusi kui vaid spordis.

Näiteks võiks sama lahendust kasutada matkadel, ekskursioonidel ja reisidel. «Teed pilti sellest, mis sulle silma jääb, ja need pildid lähevad koos sinu liikumisega kaardile üles,» selgitas ta.

Või siis oleks lahendusest kasu taksonduses. «Dispetšer näeb kohe kaardilt ära, millised taksod on piirkonnas, kuhu taksot on vaja,» tõi ta näite.

Nuhkida ei saa

Seda, et lahenduse tõttu on edaspidi naisel kõik mehe väljaskäigud peo peal või vastupidi, ei pea Liini sõnul kartma, sest jälgida saab ainult neid, kes lasevad ennast jälgida. Salaja jälgimine ega nuhkimine pole Liini kinnitusel pinmarks.me lahendusega võimalik.

Selget ärimudelit rakendusel veel pole, seda saavad tasuta kasutada kõik soovijad. Ühe tasuvusvõimalusena pakkus Seeba välja reklaami müümise veebiküljele, kust liikumist saab jälgida.

Teise variandina arvas Seeba, et praegusele rakendusele tuleks juurde teha ka keerukamaid, mis võiksid olla tasulised. Näiteks peale trajektoori jälgimise võiks lahendus pakkuda sportlastele vajalikke spordianalüüse, mis oleks juba tasuline teenus.

«Kui esimene suurem katsetus on Tartu maratoni ajal ära olnud, siis vaatame edasi, milliseid kasutusvõimalusi pin-marks.me lahendusele leiame,» ütles Asko Seeba.

Pinmarks.me
• Rakendust, mille abil GPS-seadmega nutitelefon jälgib selle omaniku liikumist ja edastab infot veebi, saab tasuta alla laadida netiküljel pinmarks.me.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles