Kohus saatis väljapressijad trellide taha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Tartu maakohus tunnistas kokkuleppemenetluses Bilis Kleinsi (33) süüdi suure koguse narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises, vargustes, väljapressimises ja tulirelva ebaseaduslikus käitlemises, Moonika Valdre (44) suure koguse narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises ning Urmas Austa (44) ja Raul Värvi (38) väljapressimises.

Kleinsile mõistis kohus nelja aasta ja kahe kuu pikkuse vangistuse, mille hulka arvatakse eelvangistuses juba kantud üks päev. Koos talle varasema otsusega mõistetud ärakandmata karistusega peab Kleins kandma kokku nelja aasta, seitsme kuu ja 29 päeva pikkuse vangistuse, mille kandmise algust arvestatakse tema kinnipidamisest selle aasta 22. aprillil.

Valdrele mõisteti kolmeaastane tingimisi vangistus kolmeaastase katseajaga, mil ta peab täitma kriminaalhoolduse kontrollnõudeid. Karistusest on Valdre eelvangistuses juba ära kandnud kolm päeva.

Austale mõisteti nelja-aastane tingimisi vangistus sama pika katseajaga.

Värvile mõisteti nelja-aastane vangistus, kuid koos talle varasema otsusega mõistetud karistuse ärakandmata osaga peab ta kandma 10 aasta ja seitsme kuu pikkuse vangistuse.

Kannatanu kasuks peavad Kleins ja Austa solidaarselt hüvitama 1500 eurot ning Kleins lisaks veel kannatanute kasuks perspektiivselt koos teiste isikutega (kelle suhtes veel menetlus toimub) solidaarselt kokku 2941 eurot.

Menetluskuludena peab Kleins tasuma 2067 eurot, Valdre 2229 eurot, Austa 1315 eurot ja Värv 716 eurot.

Lõuna ringkonnaprokuratuur süüdistas Värvi, Austat ja Kleinsi grupis ja vägivalla ähvardusel väljapressimises.

Lõuna ringkonnaprkuratuuri abiprokurör Jane Pajus ütles, et Raul Värv organiseeris väljapressimist ja juhtis seda vanglast kirjade ja telefonivestluste kaudu. Tema soovi viisid ellu Kleins, 45-aastane Gunnar Simanis ja Austa, kes kasutasid kannatanu suhtes moraalset survet ähvardades kasutada füüsilist vägivalda.

Simanise osas on materjalid eraldatud ja ta on kuulutatud tagaotsitavaks.

Kõnealune grupp pressis eelmise aasta detsembrist kuni tänavu aprilli lõpuni Tartus 28-aastaselt mehelt välja raha. Kurjategijad nõudsid kannatanult erinevaid summasid alates 2000 eurost kuni 60 000 euroni, hiljem on nõutud summasid vähendatud. Neil õnnestus füüsilise vägivalla ja ähvardustega kannatanult saada mitmes osas erinevaid summasid.

Lisaks sai Kleins süüdistuse isikute grupiga korduva varguse ja sissetungimise, narkootilise aine suures koguses ebaseadusliku omamise ja käitlemise ning relva ebaseadusliku omamise eest. Vargused leidsid aset selle aasta 14. jaanuaril Tartus ja 26. veebruaril Tartumaal. Narkootilisi aineid ostis Kleins 22. aprillil 2016 Tallinnast. Ebaseaduslik jahipüss leiti samal päeval tema elukohta Tartus läbi otsides.

Koos Kleinsiga sai süüdistuse narkootilise aine suures koguses ebaseadusliku omamise ja käitlemise eest Moonika Valdre, kes koos Kleinsiga ostis tuvastamata isikult keelatud aineid.

Otsus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles