Eestlased tähistavad täna emakeelse ajakirjanduse 250. aastapäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirja Lühhike öppetus esimese numbri esilehekülg. Lehekülje mõõtmed on 19 x 15 cm. Köidetud ajakirjanumbrid on hoiul Eesti kirjandus­muuseumi arhiivraamatukogus.
Ajakirja Lühhike öppetus esimese numbri esilehekülg. Lehekülje mõõtmed on 19 x 15 cm. Köidetud ajakirjanumbrid on hoiul Eesti kirjandus­muuseumi arhiivraamatukogus. Foto: Kristjan Teedema

Eestikeelsele ajakirjandusele aluse pannud perioodiline väljaanne, nädalaajakiri Lühhike öppetus, millel on tegelikult väga pikk, pea 60 sõnast koosnev nimi, tegi end rahvale vajalikuks kasulikke teadmisi jagades.

Põltsamaale ametisse kutsutud Peter Ernst Wilde oli saksa arst, kelle käsikirjad pani ajakirjaveergudele eesti keelde ümber sama kandi pastor August Wilhelm Hupel.

Kuigi neljaleheküljelisena ilmunud ajakirjas on muu hulgas ka põllumajanduslikke õpetusi, on peamise kirjutaja elukutset teades selge, miks on väga suur osa trükitud nõuandeid tervisehädade vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles