Tasku keskus kutsub panustama koolielu turvalisusesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamme kool on üks kolmest Tartu koolist, mis on KiVa programmiga liitunud.
Tamme kool on üks kolmest Tartu koolist, mis on KiVa programmiga liitunud. Foto: Margus Ansu

Alates tänasest kuni aasta lõpuni müüakse Tasku keskuse kauplustes ja infoletis heategevuslikke helkureid. Iga ostuga panustatakse üks euro Tartu koolide osalemisse teaduspõhises Kiusamisvaba Kooli (KiVa) programmis.

Tartus osalevad programmis 1.–6. klassi õpilased Tamme koolist, Miina Härma gümnaasiumist, Raatuse koolist ning ettevalmistusi programmiga liitumiseks teeb Karlova kool.

Nende koolide õpetajad saavad koolituse, kuidas kiusamist ennetada ja kiusamisjuhtumitega tegelda. Kaks korda kuus osalevad õpilased teematundides ning lapsevanematele antakse juhendiks praktilised miniõpikud.

«KiVa programmi hinnatakse maailmas selle mitmekülgsuse, süsteemsuse ja heade tulemuste poolest. Ennetusse ja juhtumite lahendamisse on konkreetsete tegevuste kaudu kaasatud kõik osalised kooliperest lapsevanemateni,» rõhutas Kristiina Treial, KiVa programmi sisuekspert.

Koolidele maksab ühe õpilase osalemine programmis esimesel aastal kolm, edaspidi aga kaks eurot. Ühe üks eurot maksva helkuri müügiga toetatakse ühe õpilase kaasamist kiusamist ennetavatesse tegevustesse õppeaasta jooksul ning müügituluga kaetakse kooli eest kuni pool õpilase iga-aastasest osalustasust.

Uuringute järgi jääb kiusamisjuhtumeid programmis osalevates koolides vähemaks. Soomes, kus programm välja töötati, rakendab seda 90 protsenti üldhariduskoolidest. Eestis on KiVa koole praegu 34, neid lisandub igal aastal. Tasku eesmärk on aidata Kiusamisvaba Kooli programmil jõuda kõikidesse Tartu koolidesse ning muuta niimoodi koolielu turvalisemaks.

Tasku keskus on heategevuslikke müüke korraldanud 2014. aasta detsembrikuust. Mullu pälvis Tasku Tartu linnalt Kiusamisvaba Kooli toetuseks korraldatud heategevusliku müügi eest aasta laste- ja noortesõbraliku teo preemia. Preemiaraha 300 eurot lisati toetusfondi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles