Galerii: kellamängukontserti raeplatsil saatis uduvihm ja tulevärk

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu raekoja ette kogunes täna õhtul sadu ja sadu tartlasi ning nende külalisi hoolimata sellest, et linnast käisid üle uduvihmahood. Huvi oli suur, sest esitlusele tuli uuendatud kellamängukomplekt ehk kariljon, milles koos vanade häälestuses käinutega on nüüd 34 kella.

Kellamängu projektijuhi Merle Kollomi koostatud kavas langes esimesena tornist kuulajate peale Pjotr Tšaikovski «Suhkruploomihaldja tants» balletist «Pähklipureja». Purskkaevu serval tantsisid Just tantsukooli õppurid. Kavas oli ka Heino Elleri «Kodumaine viis» ja Olav Ehala esiettekandes kõlanud «Tartu kellad», mis kõik võeti vastu kuulajate aplausiga.

Asjakohase sõnavõtuga esinesid linnapea Urmas Klaas, lugude seaded teinud ja kariljoni elektroonikale mõistetavate midifailidena salvestanud Merle Kollom ning helilooja Olav Ehala, kes muu hulgas mainis, et varem ei ole ühtki tema lugu nii suure kella külge pandud.

Viimasena kõlas Georg Friedrich Händeli «Avamäng. Rõõm» orkestrisüidist «Kuninglik tulevärgimuusika». Seda otsast lõpuni saatnud ilutulestik, mis oli komponeeritud muusikapala järgivalt, oli kohati nii tugev, et kattis kariljoni helid.

Esialgse kava kohaselt saab edaspidi Tartu raekoja kellamängu iga päev novembri lõpuni kuulata järgmiselt:

kell 9 – Ehala «Tartu kellad»,

kell 12 – Händeli «Avamäng. Rõõm» orkestrisüidist «Kuninglik tulevärgimuusika»,

kell 15 – Tšaikovski «Suhkruploomihaldja tants» balletist «Pähklipureja»,

kell 18 – Händeli «Avamäng. Rõõm»,

kell 21 – Tšaikovski «Suhkruploomihaldja tants».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles