Kesklinnas avab uksed Tartu esimene veinibaar

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus veinibaar hakkab tegutsema endise Heviani poe ruumides. «Siia esimest korda astudes oli kohe tunne, et see on veinibaarile õige koht,» tunnistas Vein ja Vine üks omanikke Assar Jõgar.
Uus veinibaar hakkab tegutsema endise Heviani poe ruumides. «Siia esimest korda astudes oli kohe tunne, et see on veinibaarile õige koht,» tunnistas Vein ja Vine üks omanikke Assar Jõgar. Foto: Margus Ansu

Veinisõprade rõõmuks avatakse aprillis Rüütli tänaval endise Heviani poe ruumides Tartu esimene suurem veinibaar Vein ja Vine, mis hakkab pakkuma taskukohase hinnaga kvaliteetveine.


Veinibaari omanike Assar Jõgari ja Martin Laiapea sõnul pole praegu Tartus ühtegi head veinijoomise kohta. «Vinoteeke on olnud küll, aga suurem osa neist on kadunud. Teiseks on seal hinnad väga kallid ja aetakse liigselt teadust taga,» põhjendas 13 aastat toitlustusettevõtetes töötanud Jõgar oma uut ettevõtmist.

Laiapea nimetab ennast alles algajaks veinisõbraks, kuid Jõgaril on veinivaldkonnas kogemusi piisavalt. «Olen saanud sommeljeekoolitust ning käinud veinimessidel,» rääkis Jõgar ning nimetas oma mentoriks Raivo Leesalu, kes on üks Eesti tuntuimaid sommeljeesid ehk veinikelnereid.

Hea vein hea hinnaga

Veinibaari idee on pakkuda taskukohase hinnaga kvaliteetseid veine. Sortiment tuleb selline, mida suurtest poodidest ei leia. Koostööd hakatakse Laiapea sõnul tegema mitmete maaletoojatega.

«Kasutame küll Eesti importijaid, aga me ei seo ennast ühegi konkreetse edasimüüjaga. Kui leiame mõne hea hinnaga hea veini, siis võtame selle sisse,» selgitas Laiapea.  

«Üldjuhul on toitlustuses ikka nii, et mingi kindla ettevõttega on aastaks leping ära tehtud ja selle aja jooksul valik väga ei muutu. Aga meil on see pidevas muutuses. Ka majaveini osas,» lubas Jõgar.

Esialgu on valikus 25–30 veini. Klientide soovid ja lemmikveinid kujunevad meeste sõnul välja aja jooksul. «Meil ei ole mõtet osta riiulisse seisma kalleid veine, mida läheb võib-olla ainult kaks pudelit aastas. Tahaks, et inimesed saaks ikka valida, proovida ja leida enda lemmikud,» lausus Jõgar.

Joogikaardi koostamisel hakatakse eelkõige rõhku panema vana maailma veinidele. «Kindlasti tahame sisse tuua Itaalia ja Prantsusmaa veinid,» lausus Jõgar ning selgitas, et praegu on just Itaalia veinid tõusuteel. «Nende kvaliteet on olnud juba mitu aastat väga hea. Itaalia veinid on ka eestlastele väga suupärased.»

Veinibaarile omaselt hakatakse majaveini müüma karahvinidega. Majaveini liiter võiks maksta umbes 10 eurot ja pudeliveini hinnad peaksid jääma 10–25 euro vahele.

«Tartus on veinijoojaid väga palju, aga kuna hinnad on igal pool kallid, siis ei käidagi väljas joomas. Kui vaadata suvalise söögikoha menüüst Late Harvesti hinda, siis seesama vein on poes kolm korda odavam,» tõi Jõgar näite ning täpsustas, et nende valikusse populaarset Late Harvestit ei tule. Samuti ei saa baarist Vein ja Vine osta odavaid lauaveine. Küll

aga tuleb joogimenüüsse konjak, grappa ja brändi ning ilmselt ka mõni pudeliõlle sort.

Päevapraadi ei pakuta

Veini kõrvale hakatakse pakkuma snäkke – juustu, sinki, mitut sorti liha ja marineeritud köögivilju. Lisaks valmistatakse kohapeal mitmesuguste täidistega sooje bruschetta’sid ja pa­­nini’sid, kuid praadi ja suppi menüüst ei leia. «Päevaprae pakkujaid on terve Tartu täis ja sinna turule me ei trügi,» põhjendas Jõgar.

Sammastega eraldatud kolmeosalises ruumis mahub istuma 30–40 inimest. Rüütli tänavale suunatud akendega esimesse ruumi tulevad lauad ja toolid, tagaruumidesse pehme mööbel.

Suvel ja sügisel on veinibaar lahti iga päev ning rahvast oodatakse juba peale lõunat, talvel jääb koht pühapäeviti ja esmaspäeviti kinni. «Lahti oleme keskööni või kuni on häid külastajaid. Toredaid inimesi välja viskama ei hakata,» lubas Laiapea. Suvel töötab terrass.
Uue koha avamine on planeeritud aprilli algusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles