Idee tegi mobiilist juhtimispuldi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Montrolleri üks meeskonnaliige Asko Seeba näitab, kuidas nutitelefoniga legorobotit juhitakse. Nii nagu robotit siledal laual, võiks mobiiltelefon edaspidi kas või muruniidukit mööda koduõuesid ringi sõidutada.
Montrolleri üks meeskonnaliige Asko Seeba näitab, kuidas nutitelefoniga legorobotit juhitakse. Nii nagu robotit siledal laual, võiks mobiiltelefon edaspidi kas või muruniidukit mööda koduõuesid ringi sõidutada. Foto: Sille Annuk

Eestlaste äriidee Mont­roller pani nutitelefoni juhtima mänguasju ja võimaldab telefoni kasutada sülearvuti hiirena. Õhus on ka mõte muuta muruniiduk telefoni abil juhitavaks.


Meeskonna ühe liikme Asko Seeba selgitusel ei ole tehnoloogia nende mõtete taga uus, kuid uudne on see, milliseid rakendusi on Montroller tehnoloogiatele leidnud.

Seeba tõi näite, et paljud nutitelefoni mängud on mobiiltelefoni sees: inimene näeb näiteks ekraanilt, kuidas ta juhib telefoni vasakule ja paremale kallutades autot, ent Montroller viis «mängu» telefonist välja.

Nii saab telefoniga juhtida ka näiteks mänguasju, muruniidukit, tõukeratast või mida iganes, mis pähe tuleb.

Tingimuseks on, et juhitaval seadmel peab olema sinihambaliides ehk bluetooth, WiFi või ultraheliliides, mille abil saavad seade ja telefon omavahel suhelda.
Peagi müüki
Esialgu on meeskond idee tehnilise teostatavuse ära proovinud Lego Mindstorm NXD roboti peal. Samuti proovisid tegijad, kas nutitelefoni saab kasutada arvutihiirena.

Mõlemad katsed õnnestusid ning lähima kuu jooksul kavatseb Montroller lahendused müüki panna mobiilirakenduste poodidesse Ovi Store'i ja App Sto­re'i.

«Siis näeb ära, kuidas inimesed sellise idee vastu võtavad ja kas nad üldse tahavad kasutada telefoni kaugjuhtimise puldina,» rääkis Asko See­ba.

Ühte võimalikku väljundit mõttele juhtida nutitelefoniga mänguasju ja teisi seadmeid, näeb Montrolleri teine meeskonna liige Annika Toit koostöös Lego ja Disneyga, kuid mingeid kokkuleppeid tartlastel veel mänguasjahiidudega pole. «Meie poolt on kindlasti huvi ja tahe olemas, aga kontakti saamine selliste suurte firmadega pole nii lihtne,» ütles Toit.

Tehnoloogiahuviga lapsed

Kas nutitelefon pole lapsele mitte liiga tark mänguasi? Asko Seeba nentis, et sellised küsimused võivad tekkida, kuid tema meelest on praeguse põlvkonna lapsed niikuinii juba äärmiselt tehnoloogiakesksed.

Ka Seeba enda 7- ja 9-aastased lapsed mängivad isa iPho­ne'iga ning on proovinud legorobotit telefoniga juhtida. «Neile väga meeldis. Mingeid raskusi see lastele ei valmistanud,» ütles ta.

Seeba märkis, et Montrolleri idee on küll lennukas ja arendus käib täie hooga, kuid praegu pole veel päris selge, millisele rakendusele Montroller oma äriidee üles ehitab. «On selleks siis kaugjuhitavad mänguasjad, tõukeratas, muruniiduk või midagi muud, see alles selgub,» ütles Seeba.

Auhinnatud Montroller
• Montrolleri tegijate meeskonna (Annika Toit, Anton Narusberg, Asko Seeba, Jaen Saul, Pearu Orusalu ja Sander Saar) äriidee tekkis ettevõtlust ja idufirmade loomist innustaval Garage48 üritusel Helsingis.
• Montroller valiti Soomes publiku lemmikuks ning võitis Nokia eriauhinna. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles