Salvestis käib kapsategu

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salvest ostab sel sügisel kokku ligi 1300 tonni kapsast.
Salvest ostab sel sügisel kokku ligi 1300 tonni kapsast. Foto: Sille Annuk

Puhkajad tänavust suve väga hea sõnaga ei meenuta, aga köögiviljakasvatajad ja Tartus töötav toidutootja Salvest on rahul, eriti ilus on kapsasaak.

AS-ile Salvest Põlvamaal Veriora vallas kapsast kasvatav Lenno Koddala on tänavuse saagiga väga rahul.

«Korjasime alles esimest saaki, kui juba uus peale tuli,» ütles Lenno Koddala. «Suvi oli kapsa kasvatamiseks väga sobiv, pärast jaanipäeva tulnud niiskus mõjus hästi. Juba augustis oli näha, et sel aastal on saak hea. Kapsas tahab pigem jahedamat, umbes 20-kraadist temperatuuri.»

Salvesti turundusjuhi Aulike Miljandi sõnul on ettevõte viimastel aastatel kokku ostnud 1000–1300 tonni kapsaid, mis tulevad Eesti põldudelt. Sel sügisel pannakse purki ligi 1300 tonni kapsast ja kapsategu käib praegu täie hooga.

Lõviosa saagist kulub traditsiooniliste toodete ehk praekapsa, porgandiga praekapsa ja mulgikapsa valmistamiseks. Lisaks kasutatakse kapsast suppides.

Tänavusest saagist jõuab lettidele 1,2–1,3 miljonit purki kapsatooteid ehk sisuliselt üks purk igale eestimaalasele.

Salvesti müügistatistika andmetel on kapsatoodete müük aasta-aastalt suurenenud, näiteks mullu osteti neid 7,5 protsenti rohkem kui aastal 2014.

Suurem osa Salvestis purki pandud kapsast süüakse ära Eestis. Läinud sügisel eksportis ettevõte Soome kapsa proovipartii, mille põhjanaabrid võtsid hästi vastu. «Sellest sügisest on meil Soomes juba püsileping,» ütles Aulike Miljand.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles