Valgusfestivali korraldajad kutsuvad tartlasi partisanideks

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raekoja platsi valgustus festivali Tartu Valgus ajal.
Raekoja platsi valgustus festivali Tartu Valgus ajal. Foto: Sille Annuk

Festivali Tartu Valgus korraldajad teatasid, et täna südaööl lõpeb festivali põhiprogramm, enne seda on aga kõik oodatud kell 18 raekoja ette geriljavalgustuse ühisaktsiooni. Gerilja on Hispaaniast ja Ladina-Ameerikast käibele läinud sõna, mis tähendab partisani.

Festivali ajal kujundatud valgustelg Tartu kesklinnas, mis ulatub linnamuuseumist toomkiriku varemeteni, lõpetab säramise täna keskööl ja jääb ootama järgmist festivali. Nõnda teatas täna pärastlõunal festivali meeskonna liige Margo Saaremets, kes oli aastail 2013 ja 2014 rahvusvahelise välisvalgustuse projekti «Light in the City» Tartu osaürituse geriljavalgustuse aktsiooni üks koordineerijaist.

Igaüks on oodatud

«Seni said käe valgeks installatsioonikunstnikud ja valgustusdisainerid,» märkis ta üleskutses. «Nüüd ootame kõiki osalema geriljavalgustuse ühisaktsioonis, kus igaüks saab anda oma panuse südalinna objektide valgustamisel. Kasutame võimsaid leedlampe ja värvifiltreid. Iga objekti valgusdisain on juba eelnevalt välja töötatud. Aktsiooni juhib Elisa Hillgen Soomest.»

Geriljavalgustus on Saaremetsa teate kohaselt vabavaraline kontseptsioon, mille sisuks on suurepärase valgustusega maagiliste hetkede loomine, et näidata, kui suur võim on valgusel ruumi kujundajana.

«Need hetked salvestatakse ja saadetakse meediaväljaannetele ja poliitikutele, et ärgitada halba valgustust taunivatele tegudele,» lisas ta. «Kohtume juba kell 18 raekoja ees. Üritus on tasuta! Lisainfot saab telefonilt 5698 4477.»

Valgustuspartisanide juht

Veebisaidi tartuvalgus.ee andmeil on Elisa Hillgen soome sisekujundaja ja valgustusdisainer, kes armastab valgust igal kujul. Teda huvitavad ka erinevad ehitustehnikad, arhitektuur ja linnakunst. Ta elab Ida-Soomes Mikkeli linnas. Hillgreni erialaks on valgustusdisain elamu- ja kaubanduspiirkondades, aga talle meeldib teha igasuguseid valgustusprojekte, sealhulgas valgus- ja ruumiinstallatsioonid ning geriljaaktsioonid.

«Soovin näidata valgustuse lõbusamat külge ja lasta inimestel mängida ja lustida! Pimedus on tõsine asi, valgustus seda ei ole,» märkis Elisa Hillgren.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles