Vallarahvas ei jäta jonni: mitu korda allavett läinud sild ehitati uuesti üles

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolm aastat tagasi sai Alatskivi rahvas rõõmustada paisjärve otsa ehitatud jalakäijate silla üle. Paraku kestis rõõm vähem kui kolm kuud – 2014. aasta veebruari alguses purunes koos sillaga rajatud uus regulaator ning sild ujus allavett.

Kuna silla tellinud maanteeamet ning selle valmis ehitanud OÜ Tavt objekti taastamises aastate jooksul kokkuleppele ei jõudnud, otsustas kohalik rahvas tänavu mais «Teeme ära!» talgupäeval ise silla valmis meisterdada.

Paraku ei püsinud seegi ehitis kuigi kaua – juuli alguses haukas kerkinud järvevesi silla juurest ära paar-kolm meetrit kallast ning talguliste sild purunes.

Valllarahvas siiski jonni ei jätnud. Uue tagasilöögi järel veeti silla toestuseks ligi sada koormatäit suuri maakive ning möödunud nädalavahetusel taastati ka sild.

Talguline ja silda taastada aidanud Peeter Vagula rõhutas, et nende ehitis on mõeldud ikkagi ajutise lahendusena, kuniks maanteeamet silla kohta otsuse teeb. Kuid ohutuse pärast on silda vägagi vaja, muidu peavad jalakäijad kõndima otse maanteel, nentis Vagula.

Seda, et sild kolmandat korda allavett läheks, Peeter Vagula ei karda, sest maakividest toestus sai tema hinnangul piisavalt tugev. Samas paisuna need kivid ikkagi ei tööta, vett hoiavad kinni liivakotid, mis kohalikud elanikud pärast regulaatori purunemist kohale toimetasid.

Toimekale vallarahvale on viimaks häid sõnumeid ka maanteeametilt. Kuigi silda taastama ei hakata, otsustati, et jalakäijate ohutuse tagamiseks laiendatakse selles kohas teed. Maanteeameti Lõuna regiooni ehitusvaldkonna juht Janar Taal märkis, et lõplikult valmib lahendus järgmisel aastal, kuid kui ilm vähegi lubab, loodetakse suuremate töödega ühele poole saada juba tänavu.

Janar Taali sõnul on töös ka paisu taastamise teema, kuid sellega on keerulisem, kuna vald soovib saada järve veetaset kõrgemaks, kui algses projektis kirjas. Nii ei hakanud Taal pakkuma, millal täpselt paisu taastama asutakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles