Kääriku baasist tahetakse kujundada spordiinnovatsioonikeskust

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevane Kääriku spordikeskus.
Tulevane Kääriku spordikeskus. Foto: SA Tehvandi Spordikeskus

Eelmisel nädalal kogunenud Kääriku spordikeskuse investeerimisnõukoja koosolekul leiti, et spordikompleksist peab kujunema kogu regioonis ainulaadne tarkade lahendustega tulevikukeskus, mis pakub uuenduslikke lahendusi treeningutest spordimeditsiinini.

Vabariigi valitsuse üks eelistusi on Kääriku spordikeskuse väljaehitamine, kuid praeguses infoajastus peab keskus üha enam pakkuma ka innovaatilisi lahendusi ja teenuseid, ütles SA Tehvandi spordikeskuse juhatuse liige Kristjan Karis ülikooli pressiesindaja vahendusel. «Targa tulevikukeskusena oleme seadnud eesmärgiks pakkuda koos seadmetega laagri täistsükli jälgimist, millest võidavad kõik sportlased, klubid, sporditeadused laiemalt, spordimeditsiin ning miks ka mitte tulevikuseadmete arendamisega alustavad start-up'id,» lisas ta.

Karise sõnul loob keskus ainulaadsed võimalused sõlmpunkti lahendamiseks, kus auditooriumides ja laborites loodud teadmised antakse rakendustegevuse kaudu edasi sportlastele ja treeneritele ning kogunevate andmemahtude alusel luuakse uusi teadmisi.

Tartu ülikooli sporditeaduste ja füsioteraapia instituudi juhataja Priit Kaasiku sõnul annab Kääriku keskuse arengusuund sporditeadustele uue impulsi: ülikooli ja teiste teadusasutuste teadlaste töö on see, mis kaugemas perspektiivis võimaldab saadavast andmemahust luua seoseid ning anda sisendeid kogu Eesti spordielule. Kääriku oleks oma loodava taristu ja sisuga ideaalne asukoht uute lahenduste proovimiseks ning stardipaik, mis aitaks tema sõnul ka Eesti olümpiasportlastel valmistuda järgmisteks olümpiamängudeks.

Investeerimisnõukotta oli külalisena kutsutud Tartu ülikooli kliinikumi spordimeditsiini ja taastusravi kliiniku juhataja Rein Kuik, kes on varemgi nõustanud spordikeskuse spordimeditsiini ruumide eelprojektide koostamisel. «Me ei räägi praegu vaid sportlaste ja aktiivsete inimeste spordimeditsiinilisest jälgimisest. Targa keskusena peame ka Eestis üha enam pöörama tähelepanu meie sportlaste spordivigastuste ennetamisele ning ravile.» Viimasega ei ole seotud üksnes küsimus, kas me treenime, vaid seegi, kuidas me seda teeme, selgitas Kuik. «Käärikule on seetõttu vaja luua valmidus mitmesuguste terviseuuringute ja protseduuride tegemiseks.»

Alates 2012. aastast haldab Tartu ülikoolile kuuluvat Kääriku spordikeskust SA Tehvandi spordikeskus. Haldamise ülemineku eesmärk on spordikeskusest välja arendada tänapäevane treeningukeskus ja Eesti koondislaste ettevalmistuskeskus. Kääriku spordikeskuse lõplik valmimistähtaeg on planeeritud aastaks 2020.

Kääriku spordikeskuse investeerimisnõukoda kutsuti kokku 2012. aastal, et nõustada spordikeskuse arendustegevusi. Nõukotta kuulub kaks esindajat SA Tehvandi spordikeskusest, kaks esindajat Tartu ülikoolist ning kolm Eesti olümpiakomitee esindajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles