Lapsed peavad maanteemuuseumis liikluskonverentsi

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maanteemuuseum.
Maanteemuuseum. Foto: Erik Prozes

Sellel neljapäeval peetakse Eesti maanteemuuseumis esimest laste liikluskonverentsi. Konverents saab teoks koostöös maanteeameti ennetustöö osakonnaga ning on mõeldud kolmanda klassi õpilastele ja õpetajatele.

Konverentsi põhieesmärk on ohutuse väärtustamine ja teiste liiklejatega arvestamine, tähelepanu all on võimalikud igapäevased (ohu)olukorrad liikluses.

«Konverentsi sihtrühma lapsi, kümneaastasi noori jalgrattureid, peetakse täieõiguslikeks liikluses osalejaiks, mistõttu võivad nad olla täiskasvanuile partneriks ja abiliseks, mõistmaks turvalisuse olulisust,» selgitas maanteemuuseumi liikluskasvatuspedagoog Triinu Õispuu.

Kuna nii noored lapsed tavaliselt konverentsidel ei osale, on selle päeva üks ülesannetest ka selgitada, mis on üldse konverents, kus aeg-ajalt lapsevanemad käivad. «Et lapsed saaksid täiskasvanute maailmast paremini aru, siis korraldame just neile suunatud konverentsi,» lisas Õispuu.

Konverentsi esimeses pooles saavad lapsed kuulata ettekandeid mitmesugustelt esinejatelt, seejärel jätkuvad tegevused õpipesades. Ajaloolist liiklusteadmist jagab maanteemuuseumi giid-pedagoog Neidi Ulst. Lõuna prefektuuri esindaja Marina Paddar arutleb teemal, kes on liikluses «tegija» – kas see, kes riskib, või see, kes oskab riske märgata.

Rattaentusiastist arhitekt Tõnis Savi räägib lastele ratta kasutusvõimalustest, võrdleb ratast teiste sõiduvahenditega ning arutleb, miks on kasulik jalgrattaga asju ajada. Lisaks leiab aset põnev kiiver-krae-katse.

Õpipesasid juhendavad maanteeameti ennetustöö osakonnast Sirli Tallo, Kai Kuuspalu ja Kerli Tallo, Lõuna prefektuurist Marina Paddar ja MTÜ-st Aga Mina Getter Toome.

Filmipesas arutlevad lapsed kaamera ees, kes on neile eeskujuks, foorumpesas osaletakse näideldes mitmesugustes liiklussituatsioonides ja leitakse neile uutmoodi lahendusi. Soovipesas saavad lapsed olla loovad ja soovida Eesti rahvale eri moel liiklusteemalisi soove, mängupesas mängitakse põrandamängu, kus õpitakse liiklusohtusid ennetama.

Konverentsile on registreerunud 12 Lõuna-Eesti kooli. Iga kooli esindab neli kolmanda klassi õpilast koos õpetajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles