Andekas arhitekt tegi Tartust Euroopas ainulaadse ülikoolilinna (1)

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli kunstiajaloo osakonna juhataja professor Juhan Maiste (64) rääkis Johann Wilhelm Krausest oma osakonnas. Võlvid tema pea kohal on projekteerinud Krause, nagu ka kogu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli kunstiajaloo osakonna juhataja professor Juhan Maiste (64) rääkis Johann Wilhelm Krausest oma osakonnas. Võlvid tema pea kohal on projekteerinud Krause, nagu ka kogu ülikooli peahoone. Foto: Sille Annuk

Üks mees tegi koos oma mõttekaaslastega 200 aastat tagasi Tartust ülikoolilinna, mille süda on väljanägemise poolest tähelepanuväärne kogu Euroopas ja kaugemalgi. Üks teine mees on meie päevil koos oma mõttekaaslastega uurinud aastaid selle esimese mehe tegevust ja nüüd temaga seoses käibele toonud uue teadusliku mõiste.

Eile Tartu ülikoolis alanud kolmepäevasel rahvusvahelisel konverentsil esitleti kogukat raamatut «Johannes Wilhelm Krause. Ülikool Emajõe Ateenas», mis on arhitekt Krause elu ja tegevust jäädvustanud neljas kataloog. Selle tagakaanel on kirjas, et ta väärib Tartusse monumenti.

Professor Juhan Maiste, te olete koos kolleegidega uurinud ja jäädvustanud Krause loomingut väga põhjalikult. Vahest on needki mahukad uurimuslikud teosed ühtekokku 1789 leheküljega monument Krausele?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles