Kristel Rattus: pildirüüstest ERMis (3)

, ERMI näituse «Kohtumised» üldjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristel Rattus
Kristel Rattus Foto: Erakogu

Eesti Rahva Muuseumi uues hoones tekitas juba enne ametlikku avamist suurt vastukaja reformatsiooni kujutav eksponaat – jalahoobi peale purunev Neitsi Maarja kujutis. Miks otsustas muuseum reformatsiooni kujutada just sel moel? Ja miks sündis otsus eksponaat ümber teha?

Varsti on pea nädalajagu päevi kirgi kütnud reformatsiooni ühe tahu, pildirüüste käsitlemine Eesti Rahva Muuseumi äsja avatud Eesti kultuurilugu tutvustaval näitusel «Kohtumised». Inimesi ärritab eksponaadi väline vorm, mida on nimetatud agressiivsusele kutsuvaks ja blasfeemiliseks.

Näitusel purunev pühakuju pole originaalobjekt, vaid tegu on pildirüüste teema kunstilise tõlgendusega. Tingliku pühakuju ja selle kildude kontuure on kujutatud õhulistel pleksiklaasist plaatidel, mis asuvad eksponaadi ülaosas.

Eksponaadi jalam on betoonist postament, mille puudutamisel ülaosas olev virtuaalne kujutis justkui puruneb. Pärast virtuaalset purunemist saab pühakuju tagasi oma algse vormi.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles