Džässielu elavdavad kohtumised tippudega

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Pissarenko
Oleg Pissarenko Foto: Sille Annuk

«Rajamuusika» sari on Genialistide klubis jõudnud teise hooaja teise poolde. Mis olnud, mis tulemas? Vastab sarja juht, kitarrist ja Elleri kooli rütmimuusika osakonna juhataja Oleg Pissarenko.


Kui palju muusikuid on «Rajamuusika» sarja algusest, mis oli sügisel 2009, praeguseni kuulajate ees mänginud ning endast ja oma loomingust kõnelnud?

«Rajamuusika» sarja üritused on unikaalsed kohtumised, mis toimuvad keskmiselt kord kuus. 10. veebruaril on meil juba kümnes kontsert – väike juubel. Seni on rahva ette astunud legendaarsed ja tunnustatud muusikud Tiit Paulus, Aldo Meristo, Lembit Saarsalu, Silvi Vrait, Toivo Unt, Marju Kuut, Tõnu Naissoo, Ain Agan ja Raul Vaigla.

Mis saab siis, kui kõik kuulsused on Tartus kohtumisõhtutel ära käinud?

Õnneks on Eestis piisavalt maailmatasemel muusikuid, kes on elu jooksul eesti kultuuri panustanud ja teevad seda siiani, seepärast jätkame «Rajamuusika» üritusi veel mitu hooaega.

Mis on «Rajamuusika» kohtumisõhtute eesmärk?

«Rajamuusika» toetab Eesti oma džässikultuuri järjepidevust. Eesmärk on vääriliselt hinnata Eesti džässi tipptegijaid ja anda publikule võimalus saada osa legendaarsete muusikute loomingust ning inspireeruda nende mõtetest-kogemustest. Vanemale põlvkonnale pakub see sari kindlasti ka äratundmisrõõmu.

Kes astuvad järgmisena «Rajamuusika» kuulajate ette?

10. veebruaril astub Gen­klubi lavale džässroki virtuoos Sergei Pedersen. Märtsis kohtume eesti akordionimuusika suurkuju Tiit Kallustega, kevadel loodame näha ka Villu Veskit.

Mida annab muusikaõpilastele ja teistele muusikahuvilistele vene džässi tippu kuu­luva pianisti Leonid Vints­kevitši osalemine Elleri kooli vene muusika pidunädalal, mis parajasti on käimas?

Vintskevitši visiit Eestisse ning tema meistriklass ja kontsert Tartus on kahtlemata džässielu suursündmus. Muusikaõpilastele on see harukordne võimalus näha legendaarset pianisti oma silmaga.

Džäss on alati olnud rahvuste ja piiride ülene suhtlemisviis, seda on ka Leonid Vintskevitši ja Lembit Saarsalu kontsert «Jazz for Two – 26 aastat Eesti-Vene dialoogi». Soovitan seda kõigil kuulata sel pühapäeval Tartu linnamuuseumis.

Kui palju on muutunud Tartu džässielu nii muusikute kui ka publiku poolelt vaadates viimastel aastatel?

Džäss Tartus on pidevas arengus. Džässil pole piire ja seda jagub kõigile – eriti Tartus!

Viimastel aastatel on tekkinud siin linnas mitu toredat kohtumispaika ning neid tuleb veel juurdegi. Genialistide klubis tegutseb JazzKlubi, kus peaaegu iga neljapäev saab nautida džässi. Nii mõnigi kord toimuvad kontserdid Athena pööningusaalis ja juba märtsist plaanime alustada õdusate džässikolmapäevadega Vilde lokaalis.

«Rajamuusika»
• Genialistide klubi «Rajamuusika» sari sai alguse sügisel 2009.
• Sarja juhib muusik ja pedagoog Oleg Pissarenko.
• Järgmisena, juba täna õhtul, astub sarjas kuulajate ette džässroki virtuoos Sergei Pedersen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles