Eesti saab liikumispuudega inimeste matkaraja

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Soosaar seisab Kalevipoja teemapargi väravas. Siit peaks alguse saama ka liikumispuudega inimeste matkarada.
Hannes Soosaar seisab Kalevipoja teemapargi väravas. Siit peaks alguse saama ka liikumispuudega inimeste matkarada. Foto: Kristjan Teedema

Jõgevamaale Saare valda plaanitakse rajada juba tänavu sügiseks Eesti esimene liikumispuudega inimeste matkarada, mis annab ratastoolis liikujatele võimaluse turvaliselt looduses aega veeta.


Tulevane matkarada algab Kääpa külas asuva Kalevipoja teemapargi parklast, kulgeb mööda Kääpa jõe äärt ning jõuab tiiruga parklasse tagasi. Umbes kilomeetripikkune matkarada kujutab endast 1,5 meetri laiust laudteed, mille muudavad ohutuks rajalt veeremist takistavad äärised ja käsipuud.

Kalevipoja Koja juhataja Hannes Soosaare sõnul seavad ratastoolid laudteele ehitustingimusi. «Esiteks peab kõik olema hästi tasakaalus ja postid kinnitatud nii, et tee kuhugi poole kõikuma ei hakkaks. Teiseks peavad olema kaldenurgad nii paigas, et tool kusagilt ise veerema ei hakkaks,» selgitas Soosaar.

Matkaraja laius peaks andma ratastoolis inimesele piisavalt ruumi liikuda iseseisvalt ja saatjaga nii, et jalakäijad saaksid neist ohutult mööduda. Ummikute vältimiseks on rajal kohustuslik liikumissuund. Üksteisest saavad ratastooliga liiklejad mööduda istepinkide juures, kus rada on laiem.

Grillimis- ja puhkekohad

Lisaks ehitatakse raja äärde katusega grillimis- ja puhkekohad ning 24 meetri kõrgune vaatetorn. Umbes 10 meetri kõrgusele vaheplatvormile tõstab inimesi lift. Firmas EBG valminud ehitusprojekti järgi pannakse lift tööle päikesepatareidelt tuleva elektriga.

Koostöös riigimetsa majandamise keskusega paigaldatakse raja äärde infotahvlid ning viidad huvitavate taimede ja muude loodusobjektide kohta, mis on raja ääres näha. Vaatetornist peaksid paistma näiteks kobraste pesad ja nende elutegevuse jäljed. Samuti saab tornist vaadata ümberkaudseid Kääpa jõe luhtasid ning jälgida seal pesitsevaid linde.

Soosaare sõnul tekkis matkaraja idee mullu kevadel. «Eestis ei ole kunagi varem sellise matkaraja ehitust ette võetud ja see on äärmiselt kahetsusväärne. Näiteks Soomes on niisuguseid radu kümneid. Sealt me idee saimegi ja nüüd võtsime asja ette,» rääkis Soosaar ning lisas, et projekti koostamisel on tehtud koostööd ka ratastooliinimestega.

«See on leidnud väga positiivset tagasisidet ja ainult kiidusõnu. Me loodame, et anname selle esimese matkarajaga innustust ja eeskuju ka teistele ning tulevikus on Eestis niisuguseid kohti palju rohkem,» ütles Soosaar.

Positiivne uudis

Eesti liikumispuudega inimeste liidu tegevjuht Auli Lõoke ütles, et matkaraja rajamine on väga positiivne uudis. «Kui tõesti nii tuleb, et ratastooliga pääseb turvaliselt loodusesse, on see küll väga hea uudis. Laudadest matkaradu on Eestis palju, aga tavaliselt on need nii kitsad, et on oht sealt maha sõita. Kui veel keegi vastu ka tuleb, ollakse nagu kaks kitse silla peal,» rääkis Lõoke ning oli kindel, et matkaraja valmides lülitatakse see ekskursioonikavadesse.

Matkaraja projekti tellis MTÜ Parim Valik, kes tegutseb koostöös SAga Kalevipoja Koda. Soosaare sõnul taotletakse projekti tarbeks raha Euroopa Liidult ja riigilt. Rada läheb maksma vähemalt 200 000 eurot (3,1 miljonit krooni). Raja esimene etapp ja vaatetorn võiksid valmida sügiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles