Tartu toidupanga riiulid kõlisevad tühjusest

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Grauberg oli algul toidupanga vabatahtlik. Kui senine koordineerija Merili Mänd lapsepuhkusele jäi, oli Grauberg nõus jätkama. «Olen hulgikaubanduses töötanud ja mul on tutvusi, mida saaks ära kasutada,» ütleb ta tühjade riiulite poole osutades.
Tiina Grauberg oli algul toidupanga vabatahtlik. Kui senine koordineerija Merili Mänd lapsepuhkusele jäi, oli Grauberg nõus jätkama. «Olen hulgikaubanduses töötanud ja mul on tutvusi, mida saaks ära kasutada,» ütleb ta tühjade riiulite poole osutades. Foto: Sille Annuk

Veel paar kuud tagasi olid Tartu toidupanga laoriiulid kuivainete all lookas, nüüd kõlisevad need tühjusest. Isegi kui laos midagi oleks, jääks abivajaja selle ukse taga aga ikkagi tühjade kätega.


Tartu toidupanga töö on sel aastal täiesti ümber korraldatud. Seda koordineerib küll endiselt mittetulundusühing Iseseisev Elu ja ka Staadioni 48 majas asuvad laoruumid on suurte toidulaadungite mahutamiseks alles, kuid abi laialijagamisel teeb toidupank koostööd mitme ühingu ja organisatsiooniga.

Tartu toidupanga uus koordineerija Tiina Grauberg usub, et nii on abi kättesaadavam: inimesed ei pea vaid ühel päeval nädalas käima ühes kohas pikas sabas seismas, vaid saavad selle kätte mitmelt poolt.

Ka on Grauberg kindel, et iga organisatsioon tunneb oma toimetulekuraskustes peresid kõige paremini ja nii läheb abi sinna, kus seda kõige rohkem vajatakse.

Kõik on jagatud

«Eelmise aasta varud oleme aga kõik ära jaganud, nii Euroopast Punase Risti vahendusel Tartusse saabunud toiduabi kui ka toidupangale kampaania korras annetatud eraisikute ja ettevõtjate toidukottide ja -pakkide sisu,» räägib Grau­berg.

Viimastel nädalatel ei ole toidupangal olnud jagada muud kui kolm-neli kasti leiva- ja saiatooteid päevas, mis Prismas üle jääb.

Kuna leiba ja saia pole mõtet lattu seisma panna, siis käib selle jagamine nii, et näiteks esmaspäeval viib auto kastid otse Tartu Lastekaitseühingusse, teisipäeval mittetulundusühinguile Hea Algus ja Öökull, kolmapäeval päästearmee Tartu korpusele, Tartumaa Kurtide Ühingule ja Johannes Esto Ühingule, neljapäeval Tartu Laste Turvakodule ning reedel Tartu Pereliidule ja mittetulundusühingule Perekas, mis asub Puhja vallas. On ilmselge, et mõnest kastist leivast-saiast jääb puudust kannatavatele peredele väheks.

Kartulid ja vutimunad

«Õnneks on Prisma kõrval meil nüüd ka Rimiga kokkulepe olemas,» ütleb Tiina Grau­berg lootusrikkalt. «Ka on mul kavas läbi helistada konservitehased ja leivakombinaadid. Räägin kindlasti põllumeestega. Kui kaua see vaenegi pere jõuab neid makarone ja kaerahelbeid süüa. Ehk saaksime kord kuus anda kellelegi paar kilo kartuleid.»

Tartu Lastekaitseühingu liige ja toidupanga üks vabatahtlikke Viivi Kötsi-Kekorainen ütleb, et laod saab täis ainult ühtviisi. «Töö, töö ja lihtsalt töö! Tuleb minna järjest ustest sisse ja muudkui küsida,» sõnab ta. «Mina helistasin ühte vutifarmi. Ja nad olid kohe nõus ära andma ebastandardse suuruse või väikese defektiga linnumune – 1200 tükki.»

Toidupanga idee ongi Tiina Graubergi sõnul selles, et vähendada toidu raiskamist ja niisama äraviskamist. Toidupank ei propageeri ega eelista mitte ühtegi kauplust või tootjat ega tegele jagamisega ise.
Kokkuvõtted jaanuaris lõppenud Eesti Toidupanga mündikampaaniast on veel tulemata. Selle raha eest ostetakse toidupanga toimimiseks vajalikke vahendeid, nagu riiulid, kaalud, külmikud ja muu.

Tartu toidupank
• Toiduabi jagavad Tartu ja Tartumaa mittetulundusühingud ja heategevuslikud organisatsioonid.
• Infot saab Tiina Graubergilt telefonil 5665 3873 või toidupank@iseseisev-elu.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles