Mattias Kuusik lõpetas Euroopa meistrivõistlused seitsmendana

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti võistkond judo EMil Hispaanias Malagas. Ees paremal Mattias Kuusik.
Eesti võistkond judo EMil Hispaanias Malagas. Ees paremal Mattias Kuusik. Foto: Eesti Akadeemiline Spordiliit

Juunioride hooaja lõppvõistluseks olid Euroopa meistrivõistlused Hispaanias Malagas, kus Eestist osales viis judokat.

Eesti akadeemilise spordiliidu teatel pidid Nikita Pikulenko (kuni 73 kg), Tanner Saar ja German Duran (mõlemad kuni 81 kg) piirduma vaid ühe kohtumisega. Mattias Kuusik (kuni 90 kg) ja Otto Krister Imala (kuni 100 kg) maadlesid hästi, kuigi seekord medalit veel ei tulnud.

Imala sai kokkuvõttes viienda koha, võites kolm ja kaotades kaks kohtumist. Praegu Šveitsis elav ja treeniv Imala paikneb maailma edetabelis 18. kohal. Eurooplaste seas hoiab ta kümnendat kohta.

Tartu vallas elav Tartu ülikooli teisel kursusel õppiv Mattias Kuusik (DO judoklubi), kes hooajal võitis ühe maailmakarikaetapi ning oli neljal korral teine ja kahel korral viies, astus võistlustulle suurte lootustega. Euroopa meistrivõistluste tabelis sai ta kaheksanda asetuse, mis tähendas, et veerandfinaalis tuli vastamisi minna maailma edetabeli juhiga.

Esimeses ringis alistas ta ipponiga Miroslav Blahusiaki (Slovakkia). Kaheksandikfinaalis oli tasavägine kohtumine ukrainlase Oleksii Babenkoga. Kumbki ühtki võtet ei suutnud teha, kuid vastane sai ühe shido enam, mis viis Mattiase veerandfinaali. Seal tuli vastaseks mullune juunioride maailmameister ja ülekaalukas maailma edetabeli juht Nikoloz Sherazadishvili (Hispaania).

Kohtumine kulges võrdselt: poolteist minutit maadeldud ja Sherazadishvilil üks hoiatus (shido), kaks minutit maadeldud ja mõlemal üks shido. Kui maadluse algusest oli kulunud 2.39, tegi maailmameister yuko-väärilise heite ja läks juhtima. Kuusik üritas, sai ka waza-ari-väärilise heite tehtud, kuid väljaspool tatamit ja seda ei loetud. Pool minutit enne lõppu sai Sherazadishvili veel ühe shido, kuid suutis hoida edu lõpuni.

Kuusiku järgmine vastane oli tugev poolakas Jakub Ozimek. Matš kulges äärmiselt tasavägiselt. Kumbki ei suutnud normaalaja lõpuni heidet teha, kuid lisaajal tegi esimesena heite poolakas, mis tähendas Kuusikule seitsmendat kohta.

Kuusik ise ei jäänud rahule viimaste kohtumistega, eriti kahju oli tal kaotusest Sherazadishvilile, keda suutnuks võita, lisas spordiliit. Võistlus näitas, et Kuusik on võimeline kõigi parimatega võrdselt heitlema ja ka neid võitma.

Maailma ametlikus juunioride edetabelis platseerus Kuusik nüüd kaheteistkümnendale kohale, Euroopa edetabelis on ta seitsmes. Kõigi kontinentide hooajaetappidelt saadud punktide hulgalt on Kuusik teine. Veel on ta otsustanud novembris võistelda U23 Euroopa meistrivõistlustel Jeruusalemmas, kus loodab samuti heidelda kõige kõrgemate kohtade eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles