Kartulikeldrist kasvas kooskäimise koht

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edda Lints (vasakult), Marju Orion ja Anne Palumets näitavad Vana-Kuuste seltsimajas kangastelgedel valmivat vaipa, mille koovad maja külalised. Reedesel avapeol kootakse vaip ilmselt lõpuni valmis.
Edda Lints (vasakult), Marju Orion ja Anne Palumets näitavad Vana-Kuuste seltsimajas kangastelgedel valmivat vaipa, mille koovad maja külalised. Reedesel avapeol kootakse vaip ilmselt lõpuni valmis. Foto: Margus Ansu

Omaaegsest Vana-Kuuste kooli kartulikeldrist ehitasid kohalikud aktiivsed inimesed seltsimaja, kuhu mahuvad ära käsitööd armastavad naised, tulevikus saavad hoonesse oma koha ka noored.


Kui Vana-Kuuste naisselts 2006. aastal räämas keldrit koristama hakkas, peeti plaani saada sinna oma ruumikene. Praegu on keldri asemel armas roheline maja, mille rõdult avaneb vaade mõisaparki. Paksude maakivimüüridega keldrikorrusele tahab nüüd kolida hoopis noortekeskus.

Kartuleid hoiti selles keldris viimati talvel 1996-1997. «Siis tulid euronõuded ja kartuleid tuli hakata ostma,» lausus naisseltsi juht ja kõrvalasuvas koolimajas sekretäriametit pidav Edda Lints. Mõisa õitsenguajal toetus müüridele aga hoopis triiphoone, kus kasvatati tõenäoliselt lilli või mõisaperele salatimaterjali.

Ehkki seltsi tööks ning kohtumisteks lubab lahkesti ruume kasutada ka kõrvalasuv koolimaja, otsustati vanadele räämas müüridele siiski uus elu sisse puhuda. «Oma on ikka oma,» põhjendas toonast otsust teine naisseltsi liige Anne Palumets.

Ehitamiseks oli tarvis raha ning aktiivsed naised lõid 2007. aastal mittetulundusühingu. Kohe hakati läkitama taotlusi Tartumaa arendusseltsile, PRIA-le ja kultuuriministeeriumile ning abi paluti ka Kambja vallavalitsuselt.

Järk-järgult hakkasid rahakraanid tilkuma. Mitmest kohast kokku saadud ligi poole miljoni krooni eest sai maja katuse alla ning siseviimistluski tehtud. Uute rahataotlustega soovitakse korda saada noorte käsutusse minev keldriruum ning asendada praegu maja kütvad elektriradiaatorid õhksoojuspumpadega.

Majas teevad naised näputööd. Korraldatakse kõikvõimalikke koolitusi ja üritusi. Nunnukonkurss, näitused, teise advendi käsitöölaat ja perepäev, õpitoad, näitlikustas Lints seltsimajas tehtavat. Tihe koostöö käib teistegi maanaiste seltsidega.

Mitmed kohalikud inimesed on lõpetanud Räpina aianduskooli, pundis on nii aednikke kui maastikukujundajaid. Sestap on oodata, et seltsi tegevused kanduvad ka väljapoole maja.

Veel üks suur töö on tarvis ära teha. Et maja sai valmis napilt enne lume tulekut, plaanitakse kevadel võtta appi noortekeskuse noored ning koristada ära lume alt välja sulav ehituspraht.

Pärast jõuluüritusi ning kiireid hetki on lõpuks aeg küps, et seltsimaja pidulikult avada. Huvilisi oodatakse reedel kell 14.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles