Peipsi näitab kevadel oma väge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peipsi veetase.
Peipsi veetase. Foto: Graafika: TPM

Läinud kevadel oli Peipsi veetase keskmisest kõvasti kõrgem ja ka tänavune lumerohke talv tõotab üsna vesist kevadet.


«Järves on juba praegu vett üle pikaajalise keskmise, ei tea, mis kevadel tuleb, sest kõik oleneb ilmast,» ütles Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi hüdroloogia osakonna peaspetsialist-hüdroloog Liidia Klaus. Eile ulatus Peipsi veetase Mustvees 210 sentimeetrit üle mõõdulati nulli. Veebruaris on Peipsi veetase seal tavaliselt 182 sentimeetrit.

Eelmisel aastal oli Mustvees tehtud mõõtmiste järgi Peipsi veetase kõige kõrgem ehk 314 sentimeetrit üle mõõdulati nulli 4. mail.

Peipsi veetaseme rekordid on pärit läinud sajandi esimesest poolest. Kõige kõrgem veetase, 376 sentimeetrit üle nulli, mõõdeti Mustvees 1924. aasta mais. «Tol kümnendil olidki väga kõrge veetasemega aastad,» märkis Liidia Klaus.

Mõne arvamuse järgi ei tohiks Pätsu-aegsed kõrgveed Peipsis enam korduda, sest Narva jõe väljavoolu on süvendatud.

«See süvendamine oli väga ammu, enne sõda,» ütles Liidia Klaus. Toona tehti sinna üleujutuste piiramiseks voolu reguleerivad ja jõe lähet väljavoolu kohas uhtumise eest kaitsvad tammid ehk buunid, mille vahed on nüüd täis kasvanud. «Ei teagi, kas need rajatised enam aitavad, mullu kevadel jäi vähe puudu, et Vasknarva tänavad oleksid vee alla jäänud,» märkis Liidia Klaus.

Ta lisas, et suurvee ajal leevendab olukorda Narva elektrijaamade lüüside avamine, nagu ka mullu tehti. (TPM)
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles