Mati Upruse näitus: cherchez la femme

Krista Piirimäe
, kunstiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Upruse väljapaneku «Teekond pruudi juurde» ühe näitena on siin avaldatud pildiallkirjata maal, mis on valgustitega pargi vaade, ent ühtaegu naisakt.
Mati Upruse väljapaneku «Teekond pruudi juurde» ühe näitena on siin avaldatud pildiallkirjata maal, mis on valgustitega pargi vaade, ent ühtaegu naisakt. Foto: repro: Sille Annuk

Mati Uprus alustas kunstnikuteed aastal 1989. Esialgu õppis ta graafikat Boris Lukatsi juures. «Mul oli õnn kohata seda tarka inimest, istusime tundide kaupa koos,» meenutas Uprus. «Pean teda oma vaimseks isaks.»

Need õpingud jäidki tema ainsaks, rohkem on ta iseõppija ja võib-olla on see andnud tema loomingule maalides ilmekalt avaldunud isikupära. Maalide temaatika on tavapärane: olustikumaalid, interjöörid, vaated üksikute vanameestega. Vanamehed jalutavad koertega, istuvad pargipingil, püüavad kala ja mõjuvad ometi ebatavaliselt, kummaliselt või naljakalt.

Päevast öösse

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles