Menetlusandmete lekitamises süüdistatav ekspolitseinik astub kohtu ette

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu politseimaja.
Tartu politseimaja. Foto: Margus Ansu.

Lõuna ringkonnaprokuratuur saatis kohtusse endise Lõuna prefektuuri kriminaaltalituse üleminspektori Viivika Kuuse (51), süüdistades teda kohtueelse menetluse andmete ebaseaduslikus avaldamises oma tuttavale.


Prokuratuuri pressinõuniku Kristina Kostina kinnitusel süüdistab prokuratuur endist politseiuurijat temale ametitegevuses teatavaks saanud teise isiku eraelu ja äritegevust puudutava teabe avaldamises, kohtueelse menetluse andmete ebaseaduslikus avaldamises ning valeütluse andmises. Kohus arutab kriminaalasja üldmenetluse korras.

Vastavalt süüdistusele avaldas Kuusk korduvalt kriminaalasjade kohtueelse uurimise andmeid oma meestuttavale. Viimane viibib praegu vahi all. Jagatud informatsioon sisaldas isiku eraelu ja äritegevust puudutavat teavet, mis oli seotud isikuga, kellelt Viivika Kuuse tuttav nõudis raha.

Samuti süüdistatakse naist selleski, et ta otsis politsei andmebaasidest menetlusinfot ka oma kolleegide algatatud kriminaalasja kohta ning edastas ka selle teabe oma tuttavale, püüdes teda säästa.

Kostina lisas, et sellega Kuusele esitatud süüdistused ei piirdu. Teda kuulati ka 2009. aastal tunnistajana üle ühe kriminaalmenetluse raames, kus ta andis teadvalt valeütlusi.

Mullu juunis pidasid politsei- ja piirivalveameti sisekontrolli ametnikud Kuuse kinni. Prokuratuur taotles kahtlustatava vahi alla võtmist, mille kohus ka rahuldas. Süüdistatav vabastati vahi alt pärast kriminaalasja kohtueelse menetluse lõppemist.

Kuuse väidetavad õigusrikkumised toimusid 2009. aasta aprillist kuni 2010. aasta kevadeni. 2009. aasta sügisel autasustas Lõuna politseiprefekt Tarmo Kohv Kuuske teenistuskohustuste silmapaistvalt hea täitmise eest politsei teeneteristiga.

Viivika Kuuske süüdistatakse karistusseadustiku paragrahvide 157 ; 320 lg 1 ja 316 lg 1 järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles