Toomele kerkis monumentidest lumelinn

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heade mõtete tool.
Heade mõtete tool. Foto: Margus Ansu

Reedene lumeskulptuuride võistlus Toomemäel tõi võidu Tartu kunstigümnaasiumi noortele teose «Heade mõtete tool» eest. Kunstigümnaasiumi õpetaja Üllar Sillaots ütles, et ega head mõtted niisama tulla saa, selleks peab natuke vaeva nägema ehk üles kõrgele troonile ronima ja seal rahulikult ootama.


Parasjagu võtab lumest troonil istet 11. klassi tüdruk Jaanika Skiller (suuremal pildil), kes hetk tagasi lumelabida käest ära pani ning nüüd korraks tooli töökindlust katsetab. Üks hea mõte, mis tegijail monumenti luues tekkis, oli, et niisugune tool võiks tulevikus Toomemäel päriselt olla.

Teise auhinna sai Tartu Ülikooli ja Eesti Maaülikooli ühendvõistkond teose «Elutee» eest (alumisel pildil). Seegi matkis väljanägemiselt tooli, mille käetugesid vääristasid kahelt poolt aga pöidlad-püsti-skulptuurid.
Ühendvõistkonna pressiesindaja Taavi Ilmjärv ütles, et nemad said inspiratsiooni kuulsalt Soome suusahüppajalt Matti Ny­kä­nenilt, kes on öelnud, et elu on inimese parim aeg.

«Kui sa seal üleval oled, siis ei pea sa ise pöialt püsti hoidma, need on sinu eest kogu aeg püsti ja sa saad ainult elu nautida,» selgitas Taavi Ilmjärv edasi ja näitas, kuidas tooli kõrvalt läheb käänuline tee, kus on võimalus ka õnnetuseks – sa võid järsust liumäest alla kukkuda. Aga on ka teine, selline laugem liumägi, mis lõpeb mõnusa pehme maandumisega nii, nagu inimese elus on rahulik pensioniaeg.
Kolmanda koha võitis Tartu Karlova gümnaasiumi esindus tööga «Karlova sild».

Lumeskulptuuride võistluse «Monument Tartule» žüriisse kuulusid Tartu Kunstnike Liidu liige Tõnis Kriisa, Tartu linnavalitsuse arhitektuuri ja ehituse osakonna juhataja Karin Raid, Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi direktor Mariann Raisma, Tähtvere puhkepargi müügijuht Andrus Holz ja Tartu kunstikooli õppejõud Kaupo Paabo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles