Tartu kõrgem kunstikool esitleb loodusest laetud disainilahendusi

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiiu Niinemets on loonud Eesti etnograafilistest jalanõudest inspireeritud kingade kollektsiooni.
Tiiu Niinemets on loonud Eesti etnograafilistest jalanõudest inspireeritud kingade kollektsiooni. Foto: Tartu kõrgem kunstikool

Tartu kõrgema kunstikooli disaini suunda esindavad Tallinna disainiöö festivalil sel aastal värskelt kaitstud lõputööd, mida ühendab seos looduse ja ümbritseva keskkonnaga. Autorid otsivad võimalusi elukeskkonda parandada, rakendades tuttavaid tehnoloogiaid uudsete lahenduste leidmisel.

Lähtepunktiks on looduslik materjal või loodusvormid, millel on orgaaniline osa toote kujunemisloos. Tähtsal kohal on küsimused, kas üldse või kui palju uut on vaja olemasolevasse tootevalikusse lisada, millal on vaja otsida senitundmatuid lahendusi ning kus on mõistlik vaadata ajas tagasi ja kasutada eelmiste põlvkondade oskusi ja kogemusi. Tänapäeval valitsevat tarbimiskäitumist analüüsib Kädi Laine fotoseerias «Olla ja omada».

Esitletavate projektide puhul on silmas peetud jätkusuutliku disaini põhimõtteid. Fookus on kohaliku tooraine kasutamisel ja koostööl lähipiirkonna tootjatega.

Merle Nisuma tegeleb oma lõputöös zero waste'i põhimõtete rakendamisega ülerõivaste tootearendusprojektis, kasutades looduslikke tooraineid ja mahedaid töötlemismeetodeid.

Therese Sild otsib võimalusi Eesti jahiloomade karusnahkade kasutamiseks rõivadisaini arenduses, et anda disainerina panus väärtusliku tooraine kasutusvõimaluste laiendamiseks.

Tiiu Niinemets on loonud Eesti etnograafilistest jalanõudest inspireeritud kingade kollektsiooni, mis on elustiili toote kategoorias valitud ka Bruno 2016 nominentide hulka.

Epp Marta Tarvis on Okkastyle OÜ tellimusel loonud helisummutava individuaalse töökeskkonna «Vaikuse saar», kasutades ettevõtte valmistatavaid naturaalseid männiokkapaneele.

Looduskeskkond kui visuaalne inspiratsiooniallikas on samuti kõnetanud mitmeid autoreid. Noor mööblidisainer Henri Viljarand on vormiotsingutes jõudnud loodusliku maakivi talletamiseni 3D-vineerist valamu väliskujus. Birgit Uibo digiprintkangastest rõivakollektsioon «Unes või ilmsi» on kantud metsa piiril uitamise emotsionaalsest seisundist.

Tervikuna toob ekspositsioon tähelepanu keskmesse elustiili valikute tegemise. Vastuseid küsimusele, millal ja millele kindlasti ei öelda, aitab otsida digitaalteos  «Ei-ütlemise kunst», mille autor on meediadisaini osakonna lõpetaja Katrin Kelpman.

Tartu kõrgema kunstikooli väljapanek on kinos Helios (Sauna 7, Tallinna) avatud 13.-18. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles