Eestlased võõrustavad Euroopa kosmoseagentuuri juhte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Tartu observatooriumi direktor Anu Reinart.
Pildil Tartu observatooriumi direktor Anu Reinart. Foto: Peeter Langovits

Eile olid ja täna on Tartus Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) teadus- ja robootikamissioonide juhid professor Alvaro Giménez Cañete ja doktor Fabio Favata, kes külastavad Tartu ülikooli, linnavalitsust ning haridus- ja teadusministeeriumi, et ühiselt arutada Euroopa uute kosmosemissioonide tulevikku.

Selliste külaliste saabumine on Tartu observatooriumi direktori Anu Reinarti sõnul suur töövõit. 

«Mul on äärmiselt hea meel professor Cañete ja doktor Favata külaskäigu üle, sest niiviisi saame Euroopa kosmoseteadusmissioonidele kõige vahetumalt mõju avaldada – meid kuulatakse, meie teadlased ja insenerid saavad otse suhelda ning vastuseid oma küsimustele,» ütles ta.

Anu Reinart on koos Eesti kosmosebürooga selle külastuse korraldaja.

Tartu ülikooli rektor Volli Kalm lisas, et kosmosevaldkond on noori inspireerinud läbi aegade ning selle tulemusena on Tartu ülikooli kasvandikud viinud Eesti kosmoseriikide sekka. 

«Siiski on see saavutus, mis ei püsi iseenesest,» ütles ta. «Seepärast toetame ka Eestisse ESA äriinkubaatori asutamist, et leida kosmosetehnoloogiatele maapealseid rakendusi.»

Tartus peetavad kohtumised avavad terve nädala toimuvad kosmoseteemalised infotunnid ja avalikud seminarid Tartus ja Tallinnas.

10. septembril on Tõraveres ainulaadne debatt, kus kõigil osalejatel on võimalus kaasa rääkida kosmosemissioonide tulevikuplaanides ja anda nii oma panus Euroopa kosmosepoliitikasse. 

Sellist, kõigis 22 Euroopa kosmoseagentuuri liikmesriigis samal ajal korraldatavat arutelu, kus kokku lahkab kosmoseteemasid üle 2000 tavakodaniku, pole varem toimunud. 

Osalemine ei eelda eriteadmisi kosmosest. Igast riigist saab osaleda 100 inimest, Eestis toimub kaks arutelu, Tõraveres Tartu observatooriumis ja Tallinna tehnikaülikoolis.

Euroopa riigid on ühinenud kosmoseagentuuriga 1975. aastast, Eesti liitus sellega eelmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles