Kodumaja taasavab teise tehase

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Masu ajal enam kui neljakordse käibelanguse läbi teinud ning ajutiselt ühe tehase sulgenud moodulmajade ehitaja AS Kodumaja taasavas endise tehase ning palkab sel aastal juurde vähemalt sada uut töötajat.


«Kõige rängem aeg on nüüd üle elatud ning tekkis taas vajadus ja võimalus töötada kahe tehasega,» ütles ASi Kodumaja ettevõtete grupi juhataja Lembit Lump.

Kodumaja sulges oma Betooni tänava tehase Tartus 2009. aasta alguses ning koondas tootmise uude, 2008. aastal Ravila tänavas avatud tehasesse. «Kasulikum on koormata ühte tehast kui töötada kahes tehases poole jõuga,» selgitas Lump.

Skandinaavia najal  

Märkimisväärne käibe kasv mullu ja silmapiiril terendavad uued tellimused lõid aga Lumpi sõnul selle aasta alguses vajaduse teinegi tehas taas tööle panna. «Ühe tehase võimsusest jääb kõigi tellimuste täitmiseks väheks,» märkis ta.

Kodumaja müügidirektori Andrus Leppiku selgitusel on praeguse kasvu aluseks eelkõige Norra ja Taani ehitusturu elavnemine. Näiteks võitis firma eelmisel aastal Kopenhaageni linnavalitsuse hanke füüsilise ja vaimse puudega inimestele sotsiaalmajade ehitamiseks. Äsja taasavatud tehases askeldasid töölised eile aga Oslo kesklinna kerkiva kortermaja kallal.

Eestisse ei müünud firma mullu ühtegi maja ning tõenäoliselt ei müü ka tänavu. Kõik Tartus toodetud moodulmajad viiakse Skandinaaviasse. «Eesti turg ei ole veel nii palju elavnenud kui Skandinaavia riikides,» nentis müügidirektor Leppik.  

2009. aastal enam kui neljakordse käibe kukkumise läbi teinud ja ühe tehase sulgenud firma koondas toona ka pooled töötajad, kuid võttis juba mullu 112 töötajat juurde. Teise tehase taasavamine tähendab Kodumaja ettevõtete grupi juhi Lumpi sõnul, et ka sel aastal on oodata töötajate arvu kasvu vähemalt saja inimese võrra.  

«Oojaa, teotahtelised töötajad võib kõik meie ukse taha saata. Eriti on puudus projekteerijatest,» ütles Lump.

Rekordkäibe ootuses

Tänavu loodab Kodumaja ettevõtete grupp teha Lumpi sõnul oma kõigi aegade rekordkäibe, kasvatades müüki mullusega võrreldes 1,5 korda. «Kahe tehase võimsust ei jõudnudki varem realiseerida, sest masu tuli peale, aga nüüd on selleks võimalus ning kasvuruumi on meil veel küllaga,» sõnas ta.

Et ei jääks muljet, justkui oleks firma seljatanud majanduslanguse tagasilöögid mängleva kergusega, lisas Lump, et tegelikult oli 2009. aasta ettevõttele ajaloo rängim: ajutiselt kärbiti palku 40 protsenti, korraldati tootmist ümber ja tehti muudki vajalikku.

«Käivet vaadates tundub, nagu poleks tööd teinudki, aga  töötasime rohkem kui kunagi varem, et saaks praegu taas kasvust rääkida,» ütles Lump.

Moodulmaju ehitav Kodumaja oli eelmise aasta lõpuks ehitanud 2957 korterit kahe- kuni viiekorruselistes kortermajades, 229 eramut ning hulga muid maju. Suurem osa neist on ehitatud Norrasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles