Töötute hulk väheneb Tartumaal visalt

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kuigi suuremad ettevõtted kosuvad majanduskriisist ja otsivad taas uusi töötajaid, on nii Tartu- kui ka Jõgevamaal ikka tuhandeid inimesi tööta.


Jaanuari viimasel nädalal oli töötukassa Tartumaa osakonnas arvel 5281 tööta inimest. Jõgevamaal oli samal ajal end töötuna kirja pannud 1133 naist ja meest.

Eelmise kuu esimesel nädalal registreeriti Tartumaal 206, teisel nädalal 245, kolmandal nädalal 182 ja neljandal nädalal 135 uut töötut. Jõgevamaal olid vastavad arvud 53, 48, 57 ja 25.

Suuri koondamisi pole

«Aasta algus on alati raske aeg, sest siis tuleb meil arvele rohkem inimesi, kui arvelt maha läheb,» ütles töötukassa Tartumaa osakonna juhataja Jane Väli.

Ta selgitas, et töötute hulka kasvatavad aasta alguses ka need inimesed, kes on juba tükk aega teenistuseta olnud ning otsustavad uue aasta alguses end töötuks registreerida.

Tartumaa töötuse üldisest olukorrast rääkides märkis Jane Väli, et see on stabiliseerunud. «Suuri koondamisi, kus korraga kaotab töö üle viie inimese, pole viimasel ajal enam olnud,» rääkis ta. «Aga on veel selliseid väiksemaid ettevõtteid, mis koondavad kolm-neli inimest.»

Majanduse elavnemisest annavad märku suuremad ettevõtted, mis otsivad endale töötajaid. Näiteks Elvas asuv Enics otsib kogu aeg uusi töötajaid ja jalatseid valmistav Samelin vajab õmblejaid.

Iluteenindus kosub

Ka juuksuri- ja ilusalongid otsivad taas iluteenindajaid, kellele veel mõni kuu tagasi polnud naljalt kohta pakkuda.

«Aga häda on selles, et iluteenindaja palkamisel on nüüd enamasti tingimuseks see, et ta peab tööle asuma koos oma klientidega,» märkis Jane Väli. «Tööpakkuja peaks olema siiski paindlikum. Kui inimesel on hea väljaõpe, tuleks ta tööle võtta, küll siis tulevad ka kliendid.»

Eelmise aasta 31. jaanuaril oli Tartumaal registreeritud 7887 ja Jõgevamaal 1582 töötut. 2009. aasta 31. jaanuaril oli Tartus ja Tartumaal end töötuna kirja pannud 3292 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles