Tuleval suvel võõrustab Tartu orienteerumise MMi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus tulevad 2017. aasta suvel orienteerumise maailmameistrivõistlused.
Tartus tulevad 2017. aasta suvel orienteerumise maailmameistrivõistlused. Foto: Tarmo Haud

Järgmisel aastal 28. juunist 8. juulini Lõuna-Eestis peetavate orienteerumise maailmameistrivõistluste võistluskeskus asub Tartus. Lisaks Emajõelinnale võistlevad umbes 400 eliitvõistlejat ja 2000 orienteerumissõpra ka Lõuna-Eesti väiksemates linnades ja metsades.

«Sprinditeade peetakse Viljandis, tavarada jookstakse Rõuges ning lühirada ja teade Elva-Vitipalu metsades,» kirjeldas 2017. aasta orienteerumise MMi turundus- ja kommunikatsioonijuht Jonatan Karjus. Tartus korraldataksei sprindi kvalifikatsioon 30. juunil, avatseremoonia ja sprindi finaal 1. juulil.

Tartu valiti võistluskeskuseks oma hea asukoha tõttu, võistluse pealava asub Tartu Raekoja platsil, rääkis Karjus. Võistluspaigana mängis suurt rolli põnev orienteerumistehniline maastik Tartu kesklinnas, mis pakub sportlastele raskeid proovilepanekuid ning korraldajaile võimalust teha tippsportlastele vääriline rada.

Koos võistlejatega saabub umbes 1000 välismaist külalist, kes tahavad lisaks suurele spordipeole nautida Lõuna-Eesti kohalikku kultuuri, meelelahutust, toitu ja kauneid paiku.

Orienteerumise MMi peakorraldaja Markus Puusepp loodab, et võistus tuleb meeldejääv nii võistlejatele kui kohalikele elanikele. Võistlustest läheb telepilt eeldatavasti enam kui 90 riiki, ent vähemasti sama hea ülevaate ja elamuse saab kohapeal.

Eestlastelt on viimasel ajal orienteerumises parimaid tulemusi näidanud Lauri Sild,  kes saavutas tunamullu Itaalias maailmameistrivõistluste lühirajal kuuenda koha. Sel aastal saavutas Lauri vanem vend Timo Sild Rootsis MMil tavarajal 10. koha. Parim tulemus orienteerumise tiitlivõistlustel kuulub aga Lauri ja Timo isale Sixten Sillale, kelle 25. aastat tagasi Tšehhis võidetud MMi pronksmedalit püüavad pojad ületada.

Eesti sportlastele annavad kodumaastikud eelise, kuid üksnes sellele ei saa lootma jääda, leidis Lauri Sild. Tema arvates annab maastiku tundmine Eesti orienteerujatele eelise, ent tippude vastu saamiseks tuleb kõvasti trenni teha ja heas vormis olla.

Lisaks Lauri ja Timo Sillale võivad maailmatasemel tulemusi näidata ka Kenny Kivikas, Sander Vaher, Evely Kaasiku ja Annika Rihma.

Maailmameistrivõistlustel osalevad 40-50 riigi koondised kõikidelt mandritelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles