Emajõgi kerkib jälle jõudsalt

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veetaseme kõrgust näitav sammas Emajõe kaldal. Talvisel ajal näitab elektroonika veetemperatuuriks pisut ebatäpse - 0,1 kraadi.
Veetaseme kõrgust näitav sammas Emajõe kaldal. Talvisel ajal näitab elektroonika veetemperatuuriks pisut ebatäpse - 0,1 kraadi. Foto: Sille Annuk

Emajõe veetase on pea meeter veebruari alguse keskmisest kõrgem ja tõus jätkub, sest sula peaks jõge toitma nädala lõpuni.


Jõgi hakkas jõudsalt kerkima läinud reedest: tolle päeva hommikul ulatus veetase Tartus 163,7 sentimeetrit üle hüdroloogide mõõdulati nulli, täna pärastlõunal küündis veetase aga juba 192,6 sentimeetrit üle mõõdulati nulli.

Paari viimase sulapäevaga kerkis jõgi ööpäevas 2,3 ja 4,9 sentimeetrit. «See on praegu normaalne tõus,» ütles Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) hüdroloogia osakonna Lõuna-Eesti sektori peaspetsialist Ene Randpuu.

Jõgi tõuseb veel, sest EMHI eilse prognoosi järgi jätkub meil pehmet ja jalgu märjaks tegevat ilma pühapäevani. «Vaatasin just pikemat prognoosi, mille järgi paistavad külmakraadid veebruari keskpaigas,» märkis Ene Randpuu. «Veebruari lõpus on aga jälle oodata sula.»

Ene Randpuu ei välistanud, et Emajõe veetase kerkib Tartus selle nädala lõpuks kahe meetrini. Sellest tasemest jäi jõel üsna vähe ehk ligi neli sentimeetrit puudu 22. jaanuaril, kui vesi küündis 195,9 sentimeetrit üle mõõdulati nulli. Siis lainetas jõgi ka Kroonuaia silla all kõnniteel.

Tartus ulatub Emajõe keskmine veetase veebruaris tavaliselt meetrini üle mõõdulati nulli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles