Noored koorilauljad rokkisid aulas

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olav Ehala laulu «Maa ja ilm» (Viiu Härmi sõnad) esilehekülg.
Olav Ehala laulu «Maa ja ilm» (Viiu Härmi sõnad) esilehekülg. Foto: Repro

«Minu päralt on terve ilm, minu oma on üksainus maa,» laulsid eile Tartu Ülikooli aula täitnud noored segakoorilauljad. Koolis mõnelegi igavust tekitanud helitöö muutus ühises proovis paeluvaks.


Üleriigiline noorte laulu- ja tantsupidu «Maa ja ilm» on tänavu juuli algul Tallinna lauluväljakul. Peo nimi on täpselt seesama, mis Olav Ehala laulu pealkiri.

Ja nii nagu Ehalale omane, kulgeb ka tema «Maa ja ilm» algustaktist lõpunoodini nagu mägimatk heade sõprade saatel. Peale tempomuutuste tuleb olla valmis ka helistikuvahetusteks.

Üks iseärasus on sellel laulul veel: noot hõlmab laulupeo 124-leheküljelisest laulikust 16 lehekülge ehk enam kui kümnendiku. Nii et ühele keskmisele noorele lauljale see esmapilgul kuigi meelepärane ei paista.

«Kui koolis harjutasime, tundus nagu mõttetu ja igav, aga kui siin sai hoo sisse, siis oli hästi lahe,» ütles Tamme gümnaasiumi segakoori laulja Karl Madis Pennar.

Väitega, et «Maa ja ilm» on tegelikult täitsa lahe laul, oli nõus ka tema koorikaaslane Karl Helmeste. «Kõik see pauer, mis tuleb, on hullult hea,» ütles ta. «See on üpris raske laul, aga kui kõik kooslaulmisel välja tuleb, siis on hästi meeldiv.»

Palju innukamalt asusid aula otsast otsani täitnud noored rokiploki kallale.

Kõigepealt võttis laulupeo kunstiline juht Veronika Portsmuth ette Heini Vaikmaa «Mägede hääle» ja lisas, et tavaliselt esitab seda ansambel Mahavok.

Samamoodi hoogsalt ja mõnusalt kõlasid Riho Sibula «Liivimaa pastoraal», mis on Ultima Thule üks kuulsamaid lugusid, ja Tõnis Mägi «Ilus oled, isamaa». Esimeses neist kahest soovitas Portsmuth mõnda nooti rõhutada rokilikumaks ning leidis ka teises olevat vajaliku ühte-teist lihvida.
«Mõned lood on paremini selged, mõned tulevad raskemalt,» ütles ta Tartu Postimehele.

«Andsime nendele kooridele, kellel ei ole võimekust laulu «Maa ja ilm» täies mahus selgeks õppida, võimaluse laulda veidi kergemas versioonis. Tänane proov on näidanud, et pusimist veel jätkub.»

Eile kogunes aulasse hommikul kümme ning pärastlõunal samuti kümme Tartu ja Tartumaa noorte segakoori. Peale ühise laulmise tuli neil õpitut esitada ka kooride kaupa.

Täna on Descartes’i lütseumis ja homme Ülenurme gümnaasiumis mudilaskooride esimene eelproov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles