Tartu miljonikäimla streigib

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta lõpul avatud Küüni tänava streikiv miljonikäimla on kahe nädala jagu päevi punast alarmtuld näidanud ja suletud olnud ning jätnud paljud hädalised ukse taha.
Eelmise aasta lõpul avatud Küüni tänava streikiv miljonikäimla on kahe nädala jagu päevi punast alarmtuld näidanud ja suletud olnud ning jätnud paljud hädalised ukse taha. Foto: Margus Ansu

Küüni tänaval läinud aasta lõpul avatud ja 1,4 miljonit krooni maksnud kõrgtehnoloogiline käimla näib töötavat siis, kui ise tahab, ning tundub ka tujukas Eesti euromüntide vastuvõtmisel.


Käimlat haldama pandud munitsipaalettevõtte Tartu Elamuhaldus töötajad on jaanuari algusest miljonikäimlaga vatti saanud, sest käimla, mis pidi olema lihtne hooldada, vandaali- ja lollikindel, näitab väga sageli alarmtuld. Kui see põleb, käimla münte vastu ei võta ja uks ei avane.

Läinud aasta lõpus, kui käimla suurema kärata tööle pandi, toimiski kõik ludinal, aga terve jaanuari on Elamuhaldus vahetanud kirju ja telefonikõnesid, et see Rootsis valmistatud riistapuu tööle saada.

Käimla põlgab euromünti

Üks kummalisemaid arvamusi, mida Tartu Elamuhalduse juhataja Teet Suits on käimla tarninud firma Danfo kohapealselt esindajalt kuulunud, on, et käimla mündilukule ei sobi Eesti euromündid. Teiste riikide euromüntidega sel probleeme polevat. Suitsu meelest on see jutt imelik.

Isegi kui see on aluseta hüpotees ja tegelik põhjus oli selles, et kangemate külmakraadidega lukk lihtsalt ei toiminud, on fakt, et mõnigi klient on jäänud 20 eurosenti maksvast teenusest ilma ja pidanud kehakergendamiseks muu paiga otsima.

Teet Suits imestas sellegi üle, et käimlal on küll reguleeritav automaatpesurežiim, kuid see on mõeldud toimima, kui külma on vähem kui viis kraadi.

Jaanuari edenedes läks aga lugu veel imelikumaks. Ühel päeval avastas kontrollkäiku tegev töötaja, et uks on pärani ja enam kinni ei lähe. Uks pandi jõuga kinni ja Elamuhaldus saatis Danfole järjekordse päringu.

Pärast konsultatsioone rootslastega selgus, et ikkagi peab Rootsist tulema tehase tehnik. Üks visiit on nüüdseks tehtud, aga uuel nädalal on oodata järgmist. Üle-eelmise nädala lõpus tekkisid elektrihäired, osa süsteeme lakkas töötamast. Uks keerati lihtsalt lukku.

Mida edasi, seda hullem

«Kui paika sai, siis toimis, mida edasi, seda hullem,» võttis asjade seisu kokku Teet Suits. Oma üürikesest ajast on käimla kaks nädalat olnud lihtsalt kinni.

Kõigest hoolimata on masin loendanud avamisest eilseni 130 külastuskorda.

Danfo Ida-Euroopa esindaja Aleksei Salažinski on neil päevil olnud Moskvas. Telefonitsi ütles ta, et pühapäeval oli käimlas vandalismijuhtum ja see tingis elektrikatkestuse. Täna peaks Salažinski jõudma taas Tartusse asja oma silmaga uurima.

Eile hommikul näitas käimla ainiti punast tuld, pärastlõunaks oli see tööle pandud. Tõsi, müntidega pirtsutas endiselt: ukse avamiseks tuli teha mitu katset münti sisestada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles