Soome vutiguru nõul saab Luunja spordikompleksi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FC Santos loodab Luunja spordikompleksile raha leidmisel aastaid Soome jalgpalliliidu teenistuses olnud Jan-Erik Sundelli kogemustele.
FC Santos loodab Luunja spordikompleksile raha leidmisel aastaid Soome jalgpalliliidu teenistuses olnud Jan-Erik Sundelli kogemustele. Foto: Erakogu

Jaanuaris alustas FC Santose projektijuhina tööd pikki aastaid Soome jalgpalliliidu teenistuses olnud soomlane Jan-Erik Sundell.


UEFA aumedaliga pärjatud Sundelli roll on tegelda klubi projektide, eelkõige Luunjasse planeeritava spordikompleksi toetusvõimalustega.

Mullu septembris algatas Luunja vallavalitsus kompleksi detailplaneeringu. Maaüksus kuulub vallale, seni on seda kasutatud põllumaana.

Muljetavaldav kompleks

Vald ja FC Santos sõlmisid eelmisel aastal pikaajalise rendilepingu, millega vald andis Luunja aleviku kõrval asuva Alevi maaüksuse koosseisu kuuluva maatüki kasutada jalgpalliklubile.

FC Santos koos Eesti jalgpalliliiduga rajab sinna nüüdisaegse jalgpallikompleksi kogupindalaga kuni 8 hektarit.

Kompleksi on planeeritud seitse loodusliku murukattega jalgpalliväljakut, samuti kunstmuruväljak. Viimast on võimalik kaugemas perspektiivis talveks ümber kujundada soojendusega sisehalliks.

Lisaks plaanitakse rajada kolm rannajalgpalliväljakut, tenniseväljakud, korvpalliväljak ning laste mänguväljak.

Kompleksi asukoht Luunja keskkooli vahetus läheduses lubab vajaduse korral kasutada kooli ruume, sealhulgas sööklat mängijate toitlustamiseks.

Lepingu kohaselt võimaldab FC Santos vallal kasutada jalgpalliväljakuid ja teisi rajatisi tasuta või soodustingimustel. Seega looks kompleksi rajamine ajakohased treeninguvõimalused Luunja keskkooli lastele, valla elanikele, spordiklubidele ja harrastajatele. Luunja vallal on kompleksis võimalus teha spordipäevi, laagreid, turniire ja muid üritusi.

FC Santos tahab igal aastal Luunjas korraldada 1-2 kõrgetasemelist rahvusvahelist jalgpalliturniiri (3000–6000 osalejaga), lisaks väiksemaid Eesti turniire. Rahastamist projekti elluviimiseks on võimalik taotleda Euroopa Liidu struktuurifondidest, riiklikest programmidest ja suurettevõtetelt.

Aastakümneid Soome jalgpalli panustanud ja mitmesuguseid projekte vedanud Sundell on kompleksi vajalikkuses veendunud ning lubab kasutada oma kogemusi, et aidata seda valmis teha.

«Meil on seoses spordikompleksiga Sundelli peale väga suured lootused pandud,» lisab Santose president Meelis Eelmäe. «Tema kogemused kuluvad meile ära ka selles, kuidas seda kompleksi tulevikus majandada.» Kompleksi rajamise maksumuseks hindas Eelmäe paar miljonit eurot.

Soome jalgpalliguru

Aastatel 1998–1999 ja 2007–2010 Soome jalgpalliliidu juhatusse kuulunud Sundell on oma kodumaal olnud tegev eeskätt Kesk-Pohjanmaa jalgpalli edendamisel. Soome jalgpalliliidus on vastavalt piirkondadele 12 allüksust, millest igaüks vastutab jalgpallialase tegevuse eest oma regioonis.

Neli aastakümmet tagasi Kesk-Pohjanmaa ringkonna sekretärina tööd alustanud Sundell oli aastast 2001 ringkonna esimees, kuni mullu ametipostilt taandus.

Veelgi kauem on Sundell olnud seotud Soome ühe vanima jalgpalliklubiga GBK Kokkola. Praegu Soome 2. divisjonis mängiva GBK juures alustas Sundell 1960. aastal noortetreenerina ning oli 1980ndate alguses üks Soome suuruselt teise rahvusvahelise jalgpalliturniiri Kokkola Cup algatajatest.

Igal aastal ligikaudu 300 võistkonna osavõtul peetaval turniiril on osalenud ka mitmeid hiljem maailmatasemele jõudnud mängijaid, nagu Craig Bellamy, Danny Mills ja Simon Davies.

Santose staažikaima treeneri ning Tartu Cupi ja Tartu Santos Cupi peakorraldaja Hillar Otto pikaaegse tuttavana üritab Sundell senisest veelgi suurema kaliibriga, eelkõige Skandinaavia võistkondi tuua ka Tartusse. Karjääri jooksul neli aastat ka JK Tammeka juhatusesse kuulunud Sundellile ei ole Tartu ja Eesti jalgpall võõras.

Kohaliku jalgpalli olulisimaks kitsaskohaks peab ta puudulikku taristut, sealhulgas korraliku sisehalli puudumist.

Jan-Erik Sundell elab Soomes ning käib Tartus keskmiselt korra kuus.

Arvamus

Hillar Otto
Santose treener, Sundelli sõber

Jan-Erik on kõva tegija. Ta on mul vana perekonnatuttav. Tutvus algas mitukümmend aastat tagasi, kui veel Kalevis töötasin. Tema kamandas siis Kokkola Cupi ja kutsus meid (Vladimir Karevi võistkonda) kaheksakümnendate teisel poolel esimest korda sinna.

Olime esimesed eestlased sel turniiril. Me ei olnud peksupoisid, aga eriti pildil ka mitte. Alagrupist välja ei saanud. Need ajad, kui Kokkola Cupe võitma hakkasime, tulid hiljem.

Sundell on jalgpallirindel kõva töörügaja. Kuna Soome on heaoluühiskond, siis võib Jan-Erik lubada endale seda, et ta ei tegele Santosega sissetuleku pärast. See on talle pigem proovikivi. Aga meile on ta parim, keda leida võis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles