Pagulaspere Gruusiast avas Tartus kohviku (1)

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus Riia tänaval avas uksed kohvik Smile. Pildil perenaine Shushanik Muradyan (paremal) ja teda avamise puhul õnnitlenud Evelin Ilves.
Tartus Riia tänaval avas uksed kohvik Smile. Pildil perenaine Shushanik Muradyan (paremal) ja teda avamise puhul õnnitlenud Evelin Ilves. Foto: Kristjan Teedema

Neli aastat tagasi Gruusiast Eestisse rännanud Armeenia perekond Muradyan on üks sõbralik, tubli ja töökas pere, kinnitasid täna Tartusse kohviku Smile avamisele kogunenud perenaise Shushanik Muradyani endised kolleegid Tartu Vene lütseumi koolisööklast. Nad on eesti keele ära õppinud ja end ise üles töötanud ning kohviku avamisest on perenaine ammu unistanud, kinnitasid nad.

Reedel Tartus Riia 15b maja esimesel korrusel uksed avanud kohvikule Smile pani nime Muradyani pere noorem tütar Meline. Smile, mis tähendab eesti keeles naeratust. «Naeratusest algab kõik,» rääkis Shushanik Muradyan. «Naeratame inimestele ja teeme oma tööd südamega,» lubas ta.

Umbes nii kaua, kui oleme Eestis elanud, on Muradyan otsinud ka võimalusi kohviku tegemiseks. Toiduks tahab ta hakata pakkuma kaukaasia köögist tuttavaid maitseid, nagu näiteks viinamarjaleherulli dolma. Veel sai ostetud spetsiaalne kiviplaadiga ahi, milles valmistada hatšapurit ja teisigi küpsetisi. Lõunamaiste maitsete kõrval tahab perenaine pakkuda aga ka neid toite, mis eestlastele omased, nagu šnitsel ja supid.

Kohviku peakokk on Muradyani ämm, ise on ta enda sõnul abikokk ning leti taga töötab vanem tütar.

«Siin on leib ja sool,» lausus kohviku avamisele saabunud Evelin Ilves perenaisele kingitusi üle andes. «Eestis on nii kombeks, et kellegi juurde uude koju minnes võetakse kaasa leiba ja soola,» selgitas ta. Ilvesega puutus perekond kokku noorema tütre kaudu. Nimelt olid tütre käsitööesemed väljas näitusel, mille korraldamisega oli seotud ka Evelin ilves.

Eestisse sattus Armeenia perekond Gruusiast, otsides rahulikku elu. «Siin on nii ilus ja rahulik,» kinnitas Muradyan ja lisas, et eestlased pole sugugi nii kinnised ja tuimad, nagu räägitakse. Hoopis vastupidi, väga südamlikud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles