Tartu teeb söögikohtadele viimaseid järeleandmisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linn on ajutiselt langetanud üürihinda viiel söögikohal. Neist kõige rohkem, 40 protsenti, sai hinnast alla restoran Istanbul, mis üüris ruumid 2008. aastal rekordkõrge hinnaga ning ei tulnud selle hinnaga majanduslikult raskel ajal enam toime.
Linn on ajutiselt langetanud üürihinda viiel söögikohal. Neist kõige rohkem, 40 protsenti, sai hinnast alla restoran Istanbul, mis üüris ruumid 2008. aastal rekordkõrge hinnaga ning ei tulnud selle hinnaga majanduslikult raskel ajal enam toime. Foto: Margus Ansu

Mitu Tartu söögikohta on palunud madalhooajaks linnalt üürihinna alandust ja linn on neile ka vastu tulnud, kuid hoiatanud, et praegused hinnaalandused on ühed viimased ja edaspidi peavad ärid lepingujärgsete hindadega hakkama saama.


«Kui majandus elavneb ja ärid tulevad valdavalt toime, siis ei peaks linn küll ebaõnnestunud äriplaane poputama,» ütles abilinnapea Margus Hanson.

«Mingil hetkel tuleks tagasi minna konkursijärgsetele hindadele ja kõige parem oleks seda teha suvest alates,» lisas ta.

Liialt julge pakkumine

Praegu on linnalt üürihinna alandust saanud viis söögikohta: restoran Istanbul, kohvik Pierre, Pannkoogikohvik, pubi Sõprade Juures ja Zum Zum. Neist kõige suuremat, 40-protsendilist hinnaalandust sai Istanbul, mis enampakkumisel 2008. aastal võitis ruumid endale rekordilise, 375-kroonise ruutmeetrihinnaga.

«Pakkusin nii kõrget hinda, sest toona oleksin sellise hinnaga hakkama saanud,» ütles restorani Istanbul omanik Hagani Gayibili.

«Aga seda, et nii raskeks läheb, ei osanud oodata,» nentis ta. Juhul, kui linn poleks üürihinda langetanud, oleks restoran Gayibili sõnul tõenäoliselt ammu uksed sulgenud. «Olen väga tänulik linnale, et nad raskel ajal aitasid,» ütles ta.

Tartu linna linnavarade osakonna majandamisteenistuse juhataja Eva Lääne selgitas, et linn vaatab iga üürniku avalduse eraldi läbi ning teeb otsuse firma käibe ja lepingu tingimuste põhjal. Suuremale osale küsijatest on linn vastu tulnud, kuid on ka äraütlemisi. Näiteks juhtudel, kui käive on linna meelest piisav, et üüriga hakkama saada, või vastupidi: käive on nii väike, et linn ei pea äri jätkusuutlikuks.

«Püüame vastu tulla, kui avaldus on põhjendatud, sest kui ärid raske aja üle elavad ja toimivad, toidavad nad ka linna- ja riigikassat,» ütles abilinnapea Hanson.

Võlad tiksuvad

Vastutulekust hoolimata tiksuvad söögikohtadel linna ees üürivõlad: pikaajalisi võlgnikke on viis ning lühiajalisi  olenevalt kuust umbes neli. Võlasummad algavad Lääne andmeil kümnest eurost ning küündivad 10 000 euroni, jäädes olenevalt kuust kokku suurusjärku 30 000 eurot.

Linn hakkas söögikohtadelt ja ka teistelt äridelt saama rohkem avaldusi üürihinna langetamiseks 2009. aastal ning esialgu tehtigi hinnaalandusi pikemateks perioodideks. Praegused hinnaalandused on aga Lääne sõnul lühiajalised, kuna ühes majanduse elavnemisega peaksid üürihinnad äridele taas jõukohaseks muutuma.

Söögikohtade üürihinna alandused
• Kohvik Pierre (Pierre et Kontsow OÜ) 20 protsenti 1. korruse ruumide üürist 1.12.2010–31.5.2011.
•    Pannkoogikohvik (Sunna OÜ) 20 protsenti 1.10.2010–30.4.2011.
•    Pubi Sõprade Juures (Metasar OÜ) 25 protsenti 1.1.2011–31.5.2011.
•    Restoran Istanbul (OÜ Haktur) 40 protsenti 1.1.2011–1.6.2011.
•    Zum Zum (Pere Restoranid AS) 20 protsenti 1.1.2011–31.5.2011.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles