Nahaarst Terje Kukk meeldib patsientidele

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli Kliinikumi nahaarst Terje Kukk uurib oma patsientide nahka läbi suure luubi. Niisama palju kui asjatundlikku diagnoosi vajavad patsiendid ka arsti osavõtlikke sõnu.
Tartu Ülikooli Kliinikumi nahaarst Terje Kukk uurib oma patsientide nahka läbi suure luubi. Niisama palju kui asjatundlikku diagnoosi vajavad patsiendid ka arsti osavõtlikke sõnu. Foto: Sille Annuk

Loen nahaarst Terje Kukele ette ühe ema kirja, mis räägib sellest, kuidas tema lapse käele oli tekkinud imelik põletikukolle ning kuidas siis arsti juures kõik otsekui imeväel laabus.


Ema kirjutab oma tänuavalduses nii: «Selgus, et mingid putukaosad olid põletikukolde sees. Tegutseti kiiresti, putukas oli 15 minuti pärast väljas ja sealjuures lapsele ilma valuta. See oli väga positiivne. Raviarst Terje Kukk ja õde Heli Valts eemaldasid putuka osad nahast. Väga hea teenindus ja lapsesõbralik suhtumine oli.»

Nahaarst Terje Kukk ütleb, et mäletab seda lugu hästi. Põletiku olid tekitanud puugi kehast käesse jäänud haarmed.

«Mul on väga hea õde,» jagab Terje Kukk häid sõnu hoopis õe Heli Valtsi kohta. «Patsiendid ei kaeba tema juures valu üle mitte kunagi.»

Tartu Ülikooli Kliinikumi naha- ja suguhaiguste arst Terje Kukk on üks neist, kes saab patsientidelt kõige sagedamini tänuavaldusi. Küsimuse peale, millisele patsiendile ta ise tänu avaldaks, vastab Kukk, et koostöövalmis ja ravisoovitusi järgivale inimesele.

«Me ju vajame tagasisidet, me õpime sellest,» sõnab arst.

Eilne hommik oli Terje Kukel tavaline vastuvõtupäev, kus igale patsiendile on aega 15 minutit. Vahel saab selle ajaga hästi hakkama, teinekord mitte. Nahaarsti juures on teemasid, mille puhul tuleb palju rääkida.

On vistrikega kimpus olevaid noori, psoriaasi- ja allergiahaigeid, on mitmesuguste löövete ja punetustega patsiente. Ka sügelised ja täid pole mitte kuhugi kadunud, samuti mitte suguhaigused süüfilis, gonorröa ja klamüdioos.

Kukk ütleb, et tema patsientide hulgas on nii tallinlasi kui ka Lõuna-Eesti inimesi.

Vanemaealised inimesed on arsti vastu väga lugupidavad, noorem põlvkond tuleb eelkõige head teenust saama.

«Ja vahel on inimesed siiralt tänulikud. Ja kui sa nad veel tagasi kutsud, siis nad on nii liigutatud, et näe, arst hoolibki minust, ta tahab teada, kuidas mul edasi läheb!» kirjeldab Terje Kukk.

Paistab, et see, mis paneb inimese tänu avaldama, peitub usalduse tekkimises ning suhtlemises, sest preparaadid ja raviskeemid on arstidel ju ikka ühed ja samad.

Mitu aastat Kuke patsient olnud Natalja Šebunova ütleb, et tema põeb keerulist autoimmuunset haigust, kuid tänu tihedale koostööle oma arstiga on nad suutnud haiguse kontrolli all hoida.

«Doktor Kukk ei väsi minu haiguse puhul aina ja aina uut infot otsimast, kolleegidega nõu pidamast,» ütleb ta. «Lisaks on ta väga heasüdamlik inimene.»

Patsientide lemmikud
• Enamasti tänavad patsiendid terve osakonna personali, isiklikke kiidusõnu lausutakse harva.
• Kolmel viimasel aastal on hooldaja Varvara Sangernebo pälvinud patsientide isikliku tänu 11 korral. Temast kirjutas Tartu Postimees eelmisel aastal.
• Nahaarst Terje Kukk, taastusravi arst Aet Lukmann ja ämmaemand Aili Piir said tänuavaldusi kaheksal korral.
• Ühes aastas laekub Tartu Ülikooli Kliinikumile kiitusi, laitusi ja ettepanekuid kokku 600 ringis. Eelmisel aastal oli neid 632, neist 87 olid ettepanekud, 179 kaebused ja 506 kiitused. Nii mõneski avalduses on mitu ettepanekut, kiitust või laitust.
Allikas Tartu Ülikooli Kliinikum

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles