Rahvusarhiivis hakkab kõlama Kiwa ja Martin Kikase heliinstallatsioon

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstikonkurss tõi Noorale fassaadikanga ja heliinstallatsiooni.
Kunstikonkurss tõi Noorale fassaadikanga ja heliinstallatsiooni. Foto: Kristjan Teedema

Rahvusarhiivi uue peahoone Noora esimesel korrusel hakkab külastajate kõrvu paitama Kiwa ja Martin Kikase heliinstallatsioon «Metabor».

Leidmaks Noora väliruumi ja üldkasutatavasse siseruumi sobivaim teos, korraldas Riigi Kinnisvara AS (RKAS) koostöös rahvusarhiiviga esimest korda helikunstikonkursi.

Sellele laekus üksteist võistlustööd, mille hulgast žürii valis parimaks Kiwa ja Martin Kikase ideekavandi märgusõnaga «Metabor». Tulevikus saab rahvusarhiivi esimesel korrusel kuulda heliinstallatsiooni, mis kasutab käivitavate impulssidena arhiivi hoonet, töötajaid ja paiknemist aegruumis.

Võidutöö autorid ise on oma teose kohta öelnud järgmist: «Lugulaul on totaalne – see viitab identiteedile, lugude edasikandumisele aegruumis, kosmoloogilisele maailmatunnetusele, kestvusele ja arenemisele. Heliinstallatsioon on sümboolselt lugulaulu kui vastava geograafilise piirkonna asukatele omase mäluvormi edasikestmine. Heliga modelleeritud ruumi orgaaniline ja monumentaalne mõõde.»

Heliteose struktureerijana kasutatakse hoones liikumisandureid, millest tulevate signaalide alusel genereeritakse ka tekkiv helimuster.

Võitjatelt tellitava teose maksumus ilma käibemaksuta on 35 000 eurot. Kunstikonkursi korraldamise kohustus tuleneb 2011. aastal jõustunud kunstiteoste tellimise seadusest, mille järgi peab avalike hoonete ehitustööde maksumusest vähemalt ühe protsendi eest soetama kunstiteoseid. Noora tarvis korraldati kaks kunstikonkurssi, esimese tulemusel sai hoone labürindimotiividega fassaadikanga.

Praegu käib arhiivi kolimine. Kõikidele uurijatele ja huvilistele avab maja uksed jaanuaris 2017.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles