Jõgeva rahval on vesi ahjus, täpsemalt suitsuahjus

Eili Arula
, Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olavi Annuk ja tema tütar Merike Annuk pidid Jõgeval oma viljapuuaias jalutamiseks kummikud jalga panema. Üle kallaste tõusnud Pedja jõe vesi ulatus seal põlvini.
Olavi Annuk ja tema tütar Merike Annuk pidid Jõgeval oma viljapuuaias jalutamiseks kummikud jalga panema. Üle kallaste tõusnud Pedja jõe vesi ulatus seal põlvini. Foto: Sille Annuk

Tänavuse lõikuskuu suured sajud on teinud palju kurja. Valminud vili on põllul idanema hakanud, sest pehme maa ja jätkuvad vihmahood takistavad saagi koristamist. Toiduvilja Eestimaa põldudelt sel aastal ilmselt ei saa ning ka talviste põllukultuuride külv venib kaugemasse tulevikku. Kuiv hein ja põhk on defitsiit.

Ka jõed kipuvad üle kallaste tõusma ning siin-seal on vesi isegi koduhoovidesse tunginud. Pool elu Jõgeva linnas Pedja jõe kaldal elanud 74-aastane Olavi Annuk ajas kolmapäeva hommikul oma haned jõele ning enda üllatuseks ei pidanud ta oma aiamaalt kaugemale jalutamagi, sest jõevesi ulatus juba sinnani.

«Isegi kevadel suurvee ajal ei ole sellist pilti ma siin näinud. Eks kevaditi ikka veetase veidi tõuseb, kuid siis on vesi paar meetrit üle kallaste,» rääkis Annuk, kelle krundil sel kolmapäeval loksus jõevesi juba viljapuuaias ja kartulivagude vahel. Silma järgi mõõtes oli vesi jõesängi servast umbes kahekümne viie meetri kaugusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles