Päevatoimetaja:
Richard Särk

Viiuldaja pildistas üles oma kaisulehma rännakud

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Heliis Nemsitsveridze
Copy
Matis Leima ja tema lehmaseikluste näitus
Matis Leima ja tema lehmaseikluste näitus Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Linnaraamatukogu Tammelinna harukogus saab näha kaisulehma reisinäitust läbi 27 riigi 13 aasta jooksul. 

Ehmi omanik on ansambli Zetod viiuldaja Matis Leima, kes sai lehma 11-aastasena pärast pikka mangumist oma tädilt 20 Eesti krooni eest. Kaisulehm pärineb samast majast, kus asub Tammelinna harukogu – hoone teises tiivas asuvast teise ringi kauplusest. 

Leima lehmanäituse idee sündis pärast 2007. aastal tehtud Euroopa-reisi, kus pildistati Ehm üles seitsmes riigis. Enne oli lehm käinud juba Rootsis.

«Inimene reisib elu jooksul palju, tore on näidata sellised sümboolseid pilte,» rääkis Leima oma näitusest. Lehm on seejuures käinud välismaal rohkem kui Leima ise. Näiteks Norras Lillehammeris ja Ungari pealinnas Budapestis käis lehm koos Leima vanematega, Soome viis lehma Leima abikaasa. 

Lehm on veel jõudnud käia näiteks USAs vabadussammast kaemas, Hiina müüril patseerimas ja Udmurtiaga tutvumas. Tulevikus viivad sõrad lehma kindlasti Pariisi ja Londonisse, ilmtingimata peab Leima koos lehmaga veel käima kosmoses.

Reisiselli fotonäitus «Ehm lendab ümber maailma» on ülevad Tammelinna harukogus 1. septembrini, siis viiakse näitus edasi mänguasjamuuseumisse. Leima on võtnud südameasjaks, et näitus lehmast peab rändama sama palju nagu Ehm ise.  

Tagasi üles