Tartlased eelistavad Emajõe kalda lihtsamat kindlustamist

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emajõgi 2010. aasta 7. aprilli õhtul Fortuuna tänava kaldapealsel. Suurvesi lõhkus jõekallast. Uuendustööd peaksid kalda suurvee vastu kindlustama.
Emajõgi 2010. aasta 7. aprilli õhtul Fortuuna tänava kaldapealsel. Suurvesi lõhkus jõekallast. Uuendustööd peaksid kalda suurvee vastu kindlustama. Foto: Tartu Postimees

Viimastel nädalatel said tartlased teha ettepanekuid Emajõe vasakkalda rekonstrueerimise projekti, mis hõlmab Võidu silla ja Turusilla vahelist kallast. Mitmed linlased avaldasid arvamust, et ultramoodsa arhitektuurilise lahenduse asemel piisaks ka lihtsalt korras kõnniteest.


Linnavalitsuse teatel osales kaldanõlva uuendustööde tööprojekti avalikul arutelul paarkümmend huvilist, kelle küsimustele vastasid nii Tartu linna kui tellija ja OÜ Tinter-Projekti kui koostaja esindajad ning maastikuarhitektid osaühingust Lahe Atmosfäär.

Projekti koostajad jagasid töö kohta põhjalikke selgitusi. «Arutelul osalenud, kelle seas oli projekteerijaid, arhitekte, kodanikeühenduste esindajaid ning linnakodanikke, tegid väga konstruktiivseid märkusi ja ettepanekuid. Mitmed tartlased avaldasid oma arvamust selle projekti kohta ka linna kodulehel,» rääkis pressiesindaja vahendusel linnavalitsuse teedeteenistuse peaspetsialist Siim Mitt.

Arutelule tulnuid huvitas enim kavandatava jõeäärse kergliiklustee ehitus ja selle laius, istepinkide ja piirete konstruktsioon ning planeeritav haljastus.

Kõne all oli ka tulevase kergliiklustee ühendamine jõeäärse jalgrattatee ülejäänud lõikudega ning teede ristumiskohtadesse moodustuvate puhkekohtadega, jõeäärsete platvormide ja sinna viivate jalgteede ehituseks kasutatav materjal.

Linna veebilehel antud kommentaarides pelgasid inimesed, et puidust platvormid ning liikumisteed muutuvad märjal ajal libedaks. Paljud leidsid, et nad on harjunud üsna loodusliku kaldapealsega ning ei pea moodsaid arhitektuurilisi lahendusi vajalikuks. Ka taimestiku planeerimise küsimuses leidus neid, kes arvasid, et botaanikaaias taimi küllalt.

Mitti hinnangul tehti tõesti mitmeid asjatundlikke märkusi, millega projekteerijad oma edasises töös arvestavad. Ettepanekuid tehti ka kaldapealse ühtseks kujundamiseks. Projekteerijad selgitasid, et Emajõe äärsete kaldalõikude uuendamisel saavutatakse sidusus üksikelementide korduvusega. Ühtsed kujunduselemendid on näiteks jõeäärne valgustus ja munakividest kaldakindlustus.

Linnavalitsus arutab koos projekti autoritega linlastelt laekunud ettepanekuid veel tuleval nädalal. Kaldanõlva ehitustöödega Võidu ja Turusilla vahelises lõigus on kavas alustada pärast eeldatava kevadise suurvee taandumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles