Kunstniku filmi näeb esmalt Tartu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu septembris näitas Raul Rajangu (42) alias Luminoso 3D-videot Tallinnas Hobusepea galeriis näitusel «Russkiy Razmer». Esilinastuvas filmis «Superluminous Darkness» on näha sama näituse klaaskuubik, videopilt ja ratastoolid.
Mullu septembris näitas Raul Rajangu (42) alias Luminoso 3D-videot Tallinnas Hobusepea galeriis näitusel «Russkiy Razmer». Esilinastuvas filmis «Superluminous Darkness» on näha sama näituse klaaskuubik, videopilt ja ratastoolid. Foto: Toomas Huik

Tartlastel on jaanuari viimasel õhtul haruldane võimalus näha suurel kinolinal 16 minutit kolmemõõtmelist ülihiilgavat pimedust. Kunstnik Raul Rajangu filmi esilinastus on Ekraanis.


3D-lühifilmi «Super­­lumi­­nous Darkness» pealkiri viitab vastandite paradoksaalsele ühtsusele, nagu must piim, valge pimedus või elus surnu.

Autor on pealkirja saanud 16. sajandi Hispaania müstikult Püha Risti Johanneselt, kelle valgustuskogemus viib sinna, kus nirvaana on sansaara ja sansaara on nirvaana.

3D-videot näitas Raul Rajangu, kes elab vaheldumisi Kesk-Eestis ja raja taga, ka mullusügisesel näitusel Hobusepea galeriis Tallinnas. «Toonane videopilt on tehtud möödunud aasta suvel Inglismaa kirikutes,» ütles kunstnik. «Seda materjali on kineast Kaur Kallas monteerinud ka nüüd esilinastuvasse filmi.»

Mitmekihiline teos

Osa filmimisest käis sügisel galeriis ning osa stuudios, kuhu oli installeeritud näitusel olnud klaaskuubik.

Vaatajate ette tuleb mitmekihiline ja -mõõtmeline teos, mis on nii mängufilm, dokumentaalfilm kui ka videoinstallatsioon. «Kui seda peaks mõnel filmifestivalil lahterdama, on see kaunis keeruline,» ütles Rajangu. «Piiridest ja konventsioonidest väljumine on andnud unikaalse mõõtme.»

Kunstnik ei luba vaatajatele piiritletud tegevust, kindlat algust, keskpaika ja lõppu. See-eest pakub ta osasaamist zen-esteetikast. Olemise kompamise, vaatlemise tempo on aeglane ja rahulik.

Olulisel kohal on filmis ühiskonnakriitilisus. «Ühelt poolt oleme valgustatud, mis teiselt poolt on aga kaasa toonud pimestuse ja rumaluse,» ütles ta.

Nõukogude öö

Rajangu valis filmi esilinastuseks Tartu kino Ekraan seepärast, et siinses kunstimuuseumis on tema joonistuste ja maalide näitus «Nõukogude öö II».

«Nõukogude aeg oli samuti superluminoosne pimedus,» märkis kunstnik. «Oli väga helge – õnnelik lapsepõlv, helge elu –, aga valitses absoluutne pimedus.»

Filmis osalevad modellid. Kunstnik ise kaamera ees ei olnud. Ei soovi ta ka oma isiklikku eluolu laiema avalikkuse ette tuua.

Näituse kuraator Reet Mark meenutas Raul Rajangu iseloomustamiseks tema viibimist eelmisel nädalal muuseumi kunstiklubis.

«Ta tuli hea meelega,» ütles Mark. «Ta osutus paeluvaks rääkijaks, nii et meil tekkis vaba ja sundimatu õhkkond. Ta on meeldiv inimene ja tema vaated ilmaelule on väga tervitatavad.»

Film ja näitus

• 31. jaanuaril kell 20 esilinastub Ekraani kinos kunstnik Raul Rajangu 3D-lühifilm «Superluminous Darkness» («Ülihiilgav pimedus»).

• Sissepääs prii, alla 16-aastastele ei ole soovitatav.

• Raul Rajangu joonistuste ja maalide näitust «Nõukogude öö II» saab Tartu kunstimuuseumi viltuses majas vaadata viimast päeva 30. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles