Fotod: Kvartali sodija tegutseb praegu veel edasi (3)

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaboy nimemärk Kvartali seinal lainelise joone ning inglis- ja eestikeelse lause juures eelmisel nädalavahetusel.
Jaboy nimemärk Kvartali seinal lainelise joone ning inglis- ja eestikeelse lause juures eelmisel nädalavahetusel. Foto: Agnes Joala

Tartu uue kaubanduskeskuse Kvartal välisseinte ja akende puhastamine lainelistest joontest, sõnadest ja nimemärgist, mis oli sinna kantud eelmise nädala lõpul, jätkus veel eile õhtulgi. Kvartali haldusjuhi Margus Tuulingu sõnul on tehtud kahju kokku löömata. Samasuguse käekirjaga tehtud nimemärke on tekkinud Tartus veel vähemalt kahte kohta.

Kvartali turvakaamerate salvestised on politseinike valduses. Politsei ei saa praegu rääkida juhtlõngadest ega avaldada kuvatõmmiseid salvestistelt. Küll aga ütles vanemkorrakaitseametnik Kert Kotkas, et tabamisel ootab sellise, vandalismiks arvatava teo tegijat siis, kui kahjusumma suurus on kuni 4000 eurot, rahatrahv või arest kuni 30 ööpäeva. Kui aga kahju ulatub üle 4000 euro, on tegemist kriminaalkuriteoga ja toob kaasa märksa suurema karistuse.

Kvartalis meelehärmi tekitanud isik on värvipurke suhistamas käinud Tartus mujalgi. Nii näiteks on tema nimemärk Jaboy (või Aboy) Riia mäel elektrikapi peal, aga ka Ujula Konsumi alajaama juures suure prügikasti küljel.

Sealsamas alajaama nr 442 seinal on seesama nimemärk Jaboy (ingliskeelses slängis on sellel kaks erinevat tähendust: see kutt siin ja juudi päritolu poiss). Tekkinud on see ööl vastu 3. augustit. Kuid sellega käib kaasas omamoodi lugu.

Nimelt oli teisipäeva õhtul näha sama alajaama seinal värsket, värvi järele lõhnavat gräfitit, millega keegi oli teada andnud oma nime või oma kamba nime ja lisanud ka isikliku nimemärgi. Järgmiseks hommikuks oli aga Jaboy/Aboy oma üleolekust märku andes seda täiendanud ja kandnud seinale ka oma nimemärgi.

Küütri ja Kompanii tänava ristmiku lähedal töötavate inimeste teatel on seal laguneva müüri peale nädala algul tekkinud Jaboy nimemärgiga kaks ingliskeelset tartlasi solvavat kirja. "Sa ei saa kunagi minusuguseks... Jääd võltsiks... Küll sa näed..." teatab üks. Teine on veel väljakutsuvam: "Selles linnas ei ole tõelisi eestlasi. Ainult sotsialistlikud orjad!"

Nii nagu Kvartali seinal, on ka müüril kirjutatud üks lause vigases eesti keeles, Küütri ja Kompanii ristmiku müüril on kirjas: "Oi kui palju siin õppitakse komunism."

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles