Kombainid upuvad põldudel

Vilja Kohler
, Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu vallas Aoveres jäi Tammistu Agro kombain pehmel põllul sisse.
Tartu vallas Aoveres jäi Tammistu Agro kombain pehmel põllul sisse. Foto: Sille Annuk

Põllumeestel on keeruline lõikusaeg: suured vihmad on põllud nii pehmeks muutnud, et kombainid vajuvad sügavale maasse. Täna ennelõunal sikutasid Tammistu Agro OÜ töötajad nii meeste nõul kui suure traktori jõul välja Tartu vallas Aovere risti lähedal põllul sisse jäänud kombaini.

«Ei oskagi tänavuse saagi kohta veel suurt midagi öelda,» rääkis Tammistu Agro OÜ kombainer Meelis Heimar. «Eile sain siin võtta ainult poolteist punkrit, siis jäin põllu teises otsas sisse. Ise sealt välja ei saanud, maa on nii pehme, tuli teise masinaga tõmmata.»

Sellega polnud hädad lõppenud, õhtul jäi Meelis Heimari kombain kindlalt kinni põllu teises, suure maantee äärses servas. Täna hommikupoolikul sättisid mehed kombaini esirataste alla lauad ja suur traktor tiris koguka masina mülkast kindlamale maale.

Aga peale viletsa ilma on põllumeestel teisigi muresid. «Vähe sellest, et ei saa enam põllul töötada, me ei saa enam ka põllule,» ütles põllul hätta jäänud meestele nõu ja jõuga appi tulnud Tammistu Agro OÜ üks omanik Mait Nõmmsalu.

Ta selgitas, et kõva peavalu teeb põllumeestele lõikusajal saateautode nõue. «Et kombain on pikk ja lai masin, peab seda maanteel saatma kaks saateautot, üks ees ja teine taga,» rääkis Mait Nõmmsalu. «Meil on viis kombaini, hommikul tuleb leida kümme saateautot, et masinad põllule saata. Palka selleks või Tartust taksojuhid, aga seda ka ei või – saateauto juhil peab olema kindla kategooria juhiluba.»

Tammistu Agro teine kombainer Erki Tattar lisas, et kuigi saateautod peaksid maanteel liiklust ohutumaks muutma, näitab elu, et see pole nii. «Kui sõidan suurel tiheda liiklusega maanteel kombainiga kiirusega kuni 30 kilomeetrit tunnis, hakkavad kõik, ka suured rekkad minust mööda pressima,» rääkis ta. «Autojuhid vaatavad, et neil tuleb mööda saada kombainist, aga tegelikult on selle ees ka saateauto, mida nad ei näe. Nii tekib maanteel väga palju väga ohtlikke olukordi.»

Nädalavahetus on tulemas ja paljud linlased sõidavad maale. Autojuhtidel tuleb praegu olla eriti tähelepanelik, sest maanteedel on liikumas ka kombainid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles