Skulptor pani välja värvirohked maalid

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maalimagistrantide näitus «L.I.H.A.» on monumentaalgaleriis.
Maalimagistrantide näitus «L.I.H.A.» on monumentaalgaleriis. Foto: Margus Ansu

Tartu kunstimaja on otsast otsani täis uusi näitusi. Üllatavaim neist on väikeses galeriis: viimastel aastatel skulptuurseid installatsioone esitanud Eero Ijavoinen on välja pannud oma maale.

Kõrgema kunstipedagoogilise haridusega Eero Ijavoineni näituse «Unenägude must koer» keskmes on viimase paari aasta jooksul valminud õlimaalid. Need on ta maalinud suurtele vineeritahvlitele.

Nagu märgib Tartu Kunstnike Liidu galerist Indrek Gri­gor, on näitusetööd üles ehitatud figuraalse metafüüsilise maali printsiibil ning on ekspressiivselt värviküllased, dünaamikat lisavad väljapaneku väiksemad, graafilised tööd.

Ijavoinen tegi maalimisega algust aastal 1986. Muu hulgas on ta osalenud külalisena Kursi Koolkonna näitustel.

Fotod ja video

Kunstimaja suures saalis saab vaadata Tõnis Saadoja ja Flo Kasearu ühisnäitust.

Saadoja loomingust on üheksa valguskastis fotot, mis on pildistatud juuniküüditamise aastapäeva hommikul Nõmmelt Lasnamäele liikumisel. Grigori teatel sekundeerib ajaloo sümboolse taagaga tähistatud staatilistele linnamaastikele Flo Kasearu 21. mail filmitud video, mis järgib aasta varem hipodroomilt pagenud hobuste teekonda.

Näitust täiendab Saadoja ja Kasearu koostatud lugemik, mis koondab teemakohaseid väljavõtteid aja-, ilu- ja fantaasiakirjandusest.

Maalimagistrandid

Kunstimaja monumentaalgaleriis, kuhu pääseb õuest, on Tartu Ülikooli maalimagistrantide rühmanäitus «L.I.H.A.». Margus Lokk, Liisi Örd, Anna Hõbemägi ja Karin Treufeldt on välja pannud ühised katsetused kujutada inimkeha, seejuures on nad seganud maalikunsti ja teisi kunstiliike.

Väljapanek keskendub märksõnadele nagu keha, mäng, füüsiline/vaimne, normaalne/kõrvalekalle. «L.I.H.A.» kuraator on professor Jaan Elken.

Nii maalimagistrantide kui ka nende kutseliste kolleegide töid saab vaadata 20. veebruarini.

Kolm uut näitust

• Tartu kunstimajas (Vanemuise 26) saab vaadata kolme uut väljapanekut.

• Eero Ijavoineni maalide näitus on väikeses galeriis.

• Suures galeriis saab vaadata Tõnis Saadoja (foto) ja Flo Kasearu (video) ühisnäitust.

• Monumentaalgaleriis on Tartu Ülikooli maalikunsti eriala magistrantide tööde väljapanek.

• Kunstimaja näitused on endiselt lahti kolmapäevast esmaspäevani kell 12–18 ja huvilistele tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles