EÜS laseb taastada oma maja pannoo

Vilja Kohler
, Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EÜSi majas Tõnissoni 1 avatakse 13. augustil taastatava pannoo esimene maal.
EÜSi majas Tõnissoni 1 avatakse 13. augustil taastatava pannoo esimene maal. Foto: Margus Ansu

Eesti Üliõpilaste Selts (EÜS) toob paari nädala pärast oma Tartu majas huviliste ette Aleksander Bergmani kolmeosalisest pannoost ainsa tervikuna säilinud ja nüüd restaureeritud maali «Kalevipoja õhtu».

Uudisteagentuur BNS teatas, et 13. augustil kell 12 tutvustavad EÜSi Tartu maja seinapannoo autorit ja pannoo rekonstrueerimisprojekti seltsi Tartu majas kultuuriloolane Enn Lillemets ja kunstiajaloolane Tiina-Mall Kreem ning restauraatorid Hilkka Hiiop ja Johanna Lamp.

Vabas õhkkonnas ja auditooriumi silme all toimub maali «Kalevipoja õhtu» raamile tõmbamine ja pingutamine.

Pannoo fragmendiga saab tutvuda 13.–22. augustini EÜSi Tartu majas Tõnissoni 1. Pärast seda läheb maal «Kalevipoja õhtu» Eesti Rahva Muuseumi avanäitusele «Rahvusromantism ajaloo haardes». 2018. aastal eksponeeritakse kogu pannood Kumu kunstimuuseumi näitusel «Eesti lugu pildis».

Kõrgema kunstikooli Pallas õppejõud Aleksander Bergman maalis 1938. aastal EÜSi vilistlaste tellimusel seltsi Tartu majja kolmeosalise, seltsi ja Eesti ajaloo teemalise pannoo «Kalevipoja õhtu» – «Lipu õnnistamine» – «Vabadussõtta minek».

Pannoo hävitati suures osas nõukogude okupatsiooni alguses 1940. aastal. Seinalt maha võetuna ja rulli keeratuna säilis tervikuna vaid selle esimene osa – maal «Kalevipoja õhtu». Kahest ülejäänud maalist jäi alles ainult kolm juhuslikult välja lõigatud tükki.

Nüüd on käsil pannoo rekonstrueerimisprojekt, mille eesmärk on anda Eesti Vabariigile 100. aastapäevaks tagasi rahvusriigi sünnilugu kajastav kunstiteos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles