Tartu rulluisumaraton tähistab kümnendat sünnipäeva

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Klubi Tartu Maraton

21. augustil sõidavad Eesti parimad rulluisutajad kõrvuti tuhande harrastajaga 10. Tartu Rulluisumaratonil. Baltimaade ning Skandinaavia suurima rulluisusündmuse peatselt saabuva juubeli puhul meenutab üks rulluisumaratoni idee autoreid Indrek Aarna selle noore suursündmuse sündi.

Kuigi esimene Tartu rulluisumaraton sai stardi 2007. aastal, sõideti rulluiskudega esimest korda Klubi Tartu Maraton korraldatavate sõitude raames juba 2002. aastal, kui Tartu rattaralli ühe osavõistluse Tartu tänavasõidu raames kihutasid Tartu linna tänavatel ka rulluisutajad.

«Ma usun, et kirjutasin juba 2000. või 2001. aastal Klubi Tartu Maratonile mõttest lisada rulluisumaraton oma võistluste hulka. Ilmselt sealt hakkas see mõte ka liikuma, kuid sellel ajal oli rulluisuvõistlustel suhteliselt vähe osavõtjaid ja seetõttu võttis aega enne kui tegudeni jõuti,» rääkis Indrek Aarna, kes on osalenud erinevatel Klubi Tartu Maraton poolt korraldatavatel maratonidel juba aastast 1984.

«Olime oma rulluisuklubiga T-rull nõuga abiks 2002. aastal toimunud võistluse korraldamisel, kuid esimese Tartu rulluisumaratoni 2007. aastal korraldas Klubi Tartu Maraton juba oma jõududega. Ala spetsiifilised iseärasused saadi selgeks Tartu tänavasõidul ja professionaalsete spordiürituste korraldajatena nad enam suurt abi meilt ei vajanud,» lisas Aarna, kes on osalenud kõigil senisel üheksal Tartu rulluisumaratonil. Tõsi, üks neist aastal 2010 jäi katkestamise tõttu lõpetamata.

Kuigi esimestest katsetustest esimese päris rulluisumaratonini kulus üle viie aasta, sündis 1. Tartu rulluisumaratoni otsus ja plaan tavapäratult kiiresti. «Istusime oma büroos maha ühise laua taha ühel 2007. aasta aprilli kuu päeval ja põhimõtteliselt oli samal päeval valmis juba esialgne raja plaan, esimese Tartu Rulluisumaratoni toimumise kuupäev ning kogu üldine korralduslik nägemus,» kommenteeris tolleaegne Klubi Tartu Maraton büroojuhataja ja värske Worldloppeti tegevjuht Epp Paal.

«Tol aastal aitas positiivsele otsusele oluliselt kaasa ka fakt, et Tartu vallas sai värske sileda ja rulluisutamist soosiva asfaltkatte Tartu linna ja Aovere tankla vaheline teelõik,» lisas Paal. «Varasematel aastatel oli just sobiva teekatte puudumine Tartu ümbruse piirkonnas peamiseks takistuseks.»

Kõige esimene Tartu rulluisumaraton saigi stardi 2007. aasta 26. augustil, napid neli kuud pärast esialgseid plaane. Sõideti 36 km ja 15 km pikkustel distantsidel. Stardis oli 896 osalejat ja lastesõitudel tegi kaasa 114 last. Osalejate arv ületas ootusi mitmekordselt.

«Aastate jooksul on kõige rohkem muutunud tipprulluisutajate taseme tõus. Poodiumile pääsemiseks peab ikka päris kõrgel tasemel olema,» rääkis Indrek Aarna, kelle parim koht Tartu rulluisumaratonidel pärineb kõige esimesest aastast, kui ta lõpetas 8. kohaga.

«Samuti on aastatega suudetud siia tuua tugevaid rulluisutajaid välismaalt. Esimestel aastatel oli neid vähem. Rada on olnud alati väga hea ja hästi turvatud. Aegade jooksul meeldis muidugi kõige rohkem rada Jõgevalt Tartusse, mis oli väga vaheldusrikas ja hea asfaldiga,» märkis Aarna.

Tuleviku perspektiivis näeb Aarna Tartu rulluisumaratoni arengul kõige suuremat potentsiaali tugevate maailmanimede Eestisse toomisel. «Maailma tipud nagu Bart Swings või Joey Mantia võiksid ju tulla Tartu rulluisumaratoni proovima. Korralduse taseme poolest ei jää võistlus ühelegi maailmas toimuvale rulluisumaratonile alla. Kahjuks on jäänud rulluisutamise MK-sari peaaegu ajalukku, kuid üheks MK-etapiks võiks ikkagi püüelda,» ütles Aarna.

10. Tartu rulluisumaraton saab stardi 21. augustil. Juubelimaraton sõidetakse algupärasel Tartu-Aovere ringil, valikus on 42km, 21km ja 10km rajad. Soodsaim registreerimisvoor lõppeb esmaspäeval, 1. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles