Peterburi kunstnikud loovad Tartusse suurejoonelise ruumiinstallatsiooni

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kunstnikerühmitus Tundra

Tartus 17.-20. augustil toimuva linnafestivali UIT tänavune peaesinejaks on Peterburi kunstnikerühmitus Tundra, kes loob  üheks õhtuks Maarja kirikusse suurejoonelise valgus- ja heliinstallatsiooni.

Täna avalikustatud festivali programmist leiab veel teisigi installatsioone, ootamatutes paikades toimuvaid lavastusi, filmiseansse ja tantsupidusid, samuti temaatilisi linnatuure pööningutel, linnaaedades ja mujal. Festivali programmiga saab lähemalt tutvuda veebilehel www.uit.ee.

UIT festivali korraldajad on Tundra tegemistel juba mitu aastat silma peal hoidnud. «Leidsime sel aastal nende loomingule hästi sobiva asupaiga, milleks on ajahamba küüsi jäänud Maarja kirik. Tundra toob kirikusse oma kineetilise valgus- ja heliinstallatsiooni «Halo», mis võiks sellele väärikale kirikule taas tähelepanu tõmmata ning hoone särama panna,» rääkis festivali peakorraldaja Marie Kliiman.

Festivali installatsiooniprogrammis on veel ka Timo Tootsi projekt «Nupp», mille raames paigutavad kaheksa kunstnikku linnaruumi nupud, kuhu vajutades võivad juhtuda kõiksugu ootamatused.

EKA magistrantide installatsioonid «Võõra(s) tunnel» ja «Minusoid on Sinusoid» loovad aga olukordi, kus kokkupuude tundmatu linlasega on vältimatu. Pea kõiki festivalisündmusi saadab satelliidina helikunstnik Patrick McGinley «Kuulamispunkt». 

Teiseks väliskülaliseks Tundra kõrval on Leedu Theatre of Senses, mis eksperimenteerib Tartu Skatehallis etenduvas lavastuses «Tense In Sense» erinevate aistingute ja ümbritseva keskkonnaga, äratades vaatajates uudsete elamuste abil lihtsad kuid soojad (lapsepõlve)mälestused. 

Koostöös Elektriteatriga näidatakse Eedeni kaubanduskeskuse katuseparklas põnevusfilmi «Victoria» (rež. Sebastian Schipper). Kokku sulatatakse keskkond ja filmi narratiiv - Berliinis toimuvad sündmused ja katuselt avanev panoraamvaade Sõpruse silla liiklustihedale tuiksoonele.

Traditsiooniliselt toimuvad ka linnatuurid, mis viivad avastama pööninguid, Nikolai Baturini loomingu avarilma, nõukogudeaegset emajõeäärset Tartut ning linnas vohama hakanud kogukonnaaedasid. Lisaks toimub festivali ajal Tartus taas Tour d'ÖÖ ühissõit. Festivali jäävad lõpetama UIT klubiööd endises raudteelaste klubis ehk Eesti Rahva Muuseumi äsja uksed sulgenud näitusemajas Kuperjanovi tänaval. 

Linnafestival UIT kogub sel aastal esmakordselt kohti ja lugusid, mis on seotud meeldejäävate võõrastega Tartu linnas. Valik lugudest jõuab tänavuse festivali ajal linnaruumi ning selleks puhuks loodavale kaardile. Oma loo ja koha saab saata aadressil mariliis@uit.ee hiljemalt 5. augustiks.

UIT on Tartus neljandat aasta toimuv linnaruumi avastusfestival, mille eesmärgiks on julgustada kohalikke oma ümbrusele rohkem tähendust andma ning pakkuda alternatiivseid perspektiive argisele kodulinnale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles