Tartu rahulepingu sündi meenutavad kaks aktust

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

91 aasta möödumist Tartu rahulepingust tähistavad Tartu linnavalitsus ja kultuuriministeerium linlastele mõeldud tasuta kontsertaktusega. Esinevad Liidia Mägi, Chalice, Peeter Volkonski ning ettekandele tuleb ka Tõnis Mägi «Tarkus».


«Tarkust» on nimetatud oratooriumiks, kuid Tõnis Mägi ise väldib oma teose žanri määratlemist. «Tarkus» ühendab endas sõna ja heli - iidsete ja kaasaegsete mõtlejate tekste ning Tõnis Mägi tänapäevast muusikat, vahendas linnavalitsuse teade.

2. veebruaril kell 19 Vanemuise teatrimajja pääsemiseks tuleb tasuta piletid enne üritust välja võtta teatrimaja kassast. Piletite arv on piiratud.

Tartu rahulepingu sõlmisid Eesti ja Venemaa 2. veebruaril 1920. Koos sellega lõppes Vabadussõda ning pandi alus Eesti Vabariigi iseseisvusele.

Samal päeval saavad huvilised osaleda aktusel ka Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste saalis. 2. veebruaril kell 12 algab seal Tartu rahu 91. aastapäeva aktus, mis on mõeldud eeskätt kooliõpilastele. Traditsiooniliselt korraldab seda Vabadussõja Mälestiste Hoidmise selts.

Aktusel peab Eesti-Vene rahulepingust kõne ajaloolane Ago Pajur. Ürituse eestvedaja Enn Voika sõnul on oodatud kõik ajaloohuvilised ning iseseisvust hindavad noored.

Aktuse lõppedes on oodatud kõik osavõtjad õue sõdurisuppi sööma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles