Tartu paisutab tasulist parkimisala

Jüri Saar
, Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu tasuline parkimisala.
Tartu tasuline parkimisala. Foto: Graafika: TPM

Aura ja Zeppelini vahelise jätkuvalt segadust külvava parkimiskorralduse kohendamisel said uut hoogu arutelud Tartu tasulise parkimise ala laiendamisest. Laiendamine tuleb juulis, kinnitas abilinnapea Margus Hanson.


Tartu veekeskuse juhataja Tiia Teppan ütles, et ta on tükk aega jälginud, kuidas klienditeenindus peab meeletu kannatlikkusega küll eesti, küll vene ja inglise keeles selgitama, et otse ujula ees saab tasuta parkida tunni ja seejärel tuleb juurde maksta, aga parkla teises servas Zeppelini ees võib tasuta olla kaks tundi.

Parkimisaega juurde osta ei saa, pärast aja täitumist tuleb lahkuda. «Eriti külalistele on seda väga raske selgeks teha,» sõnas ta.

Teppan, kes on ühtlasi linnavolinik, oligi see, kes utsitas linnavalitsust tagant, et ühtlustada parkimiskorraldust ja lubada veekeskuse ees linnale kuuluval alal kaks tundi tasuta parkimist nagu Zeppelini ees eramaal. Siis oleks näiteks hommikuujujal võimalik käia suplemas parkimistasu pärast muretsemata. Kõik oleks märksa selgem – igal pool kaks tundi tasuta, aga Aura ees ka võimalus juurde maksta.

Uus parkimispiirkond

Linnavalitsus oli mõttega päri, jäi ainult üks aga. Nimelt külvaks rohkem segadust, kui jätta Aura-esine parkimise C-piirkonnaks, kus aga saab tasuta parkida kaks tundi.

Nii küpses lahendus lisada Tartu volikogu parkimistasu määrusesse D-piirkond, kus saab tasuta parkida 120 minutit, edasi on tunnihind 32 eurosenti, sama palju kui C-piirkonnaski, kus aga saab tasuta parkida 60 minutit.

Abilinnapea Margus Han­­son nentis, et probleem süveneb, kui valmib Ahhaa keskus.

Siit aga läks diskussioon edasi, et kaugemas perspektiivis võiks D120 alaga liita praegused tasulise parkimisala piiril asuvad kahetunnise parkimispiiranguga alad. Linnavalitsus on õiendis nimetanud Fortuuna, Tiigi, Pepleri ja Akadeemia tänavat.

Linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ütles, et konkreetseid tänavanimesid esialgu rohkem ei nimetatud, aga neid tuleb veel.

«Tasulise parkimisega ala piirile tasuta alale on tekkinud olulisi probleeme,» ütles Hanson. «Võib-olla tuleks neid leevendada pehmema režiimiga, et inimesed leiaksid seal parkimiskohti, kui tahavad tulla linna asju ajama, aga ei jätaks autot terveks päevaks.»

Volikogu otsustab

Seoses uue liiklusseadusega, mille jõustumine lükati edasi juulikuusse, oli parkimismääruse muutmine linnal volikogu menetluses, aga linnavalitsus võttis eelnõu tagasi. Nüüd saab seda täiendada.

Ka Aura-esise parkimiskorralduse muutmine vajab volikogu otsust ja lisatakse eelnõusse. Tasulise parkimise ala laiendamine D-piirkonnana võiks Hansoni sõnul olla põhjendatud ja ka jõuda sellesse määrusesse.
Hanson leidis, et enne ettepanekute täpsustamist peaks teemat arutama veel liiklusnõukogu ja seejärel volikogu linnamajanduskomisjon. Siis laienekski tasulise parkimise ala juulist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles