Haldusreform: Peipsi-äärsed vallad lähevad uuele katsele

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peipsi järv.
Peipsi järv. Foto: Margus Ansu

Kuigi kevadel jooksid Alatskivi valla algatatud Peipsi-äärsete omavalitsuste liitumisläbirääkimised kiirelt liiva, pole jonni jäetud ning on mindud uuele katsele. Vara vald olekski nõus oma kirdenaabriga leivad ühte kappi panema, ent seadusega ette nähtud 5000 elaniku kokku saamiseks oleks tarvis veel kambajõmme.

Alatskivi valla ühinemiskomisjoni juhtiv Peeter Kiuru rääkis, et esmaspäeval saadi oma Vara kolleegidega kokku ning kuna huvi on mõlemapoolne, lükati asi käima. Ent kuna Alatskivi elanike arv jääb 1300 ja Vara elanike arv 1900 kanti, siis on vaja kaasata veel omavalitsusi.

Kuna kõige loogilisem selles piirkonnas moodustatav uus haldusüksus võiks järgida endise Kodavere kihelkonna alasid, siis on esitatud liitusmisettepanekud taas Kallaste linnale (874 elanikku) ning Peipsiääre (676) ja Pala (1116) valdadele. Siin on aga üks konks: kui Kallaste ja Peipsiääre ongi asjast huvitatud, siis Pala on jätkuvalt seisukohal, et nemad saavad ka ise suurepäraselt hakkama ega ei soovi mitte mingitel tingimustel ühineda.

«Enne jaanipäeva tulid piirkonna valdade esindajad Alatskivile kokku ja leidsime, et võiks uuesti proovida, kuna haldusreformi seadus võeti vastu. Kuid Palalt ei tulnud sinna kedagi, nende vallavanem saatis vaid kirja, et ühinege terviseks, nemad huvitatud ei ole,» nentis Peeter Kiuru.

Pala valla kangekaelsus tähendab seda, et nüüd proovitakse oma paati saata Jõgevamaal asuv Kasepää vald (1216 elanikku), sest vajalikku inimeste arvu tule muidu kokku. Kuid et Kasepääel potentsiaalselt ühinevate omavalitsustega ühist piiri ei ole, pole nende huvi taolise liitumise vastu ilmselt väga suur, pealegi on Vara vallavanema Väino Kivirüüti teada Kasepää pilk suunatud pigem Torma valla või Mustvee linna poole.

Esmaspäevasel Alatskivi ja Vara esindajate kohtumisel veel detailidesse ei mindud. Küll pandi paika erinevad töörühmad ning lepiti kokku, et esitletakse taotlus liitumisnõustaja saamiseks. See taotlus esitatigi täna ära ning juba järgmisel nädalal tulevad mõlemas omavalitsuses kokku ka volikogud, kes peaks nimetatud töörühmad ära kinnitama ning siis minnakse edasi juba konkreetsemate küsimuste juurde.

Ei Väino Kivirüüt ega Peeter Kiuru soovinud spekuleerida, kus saaks olema tekkiva omavalitsuse keskus, see olevat läbirääkimiste küsimus. Küll rõhutas Kivirüüt, et inimeste jaoks ei tohi asjad minna hullemaks ehk erinevad teenused peavad olema koha peal kätte saadavad ka pärast võimalikku ühinemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles